1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joukkopuukotus

Poliisiylijohtaja: Varmuudella yksi ihmishenki pelastettiin Turussa nopealla toiminnalla

Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi on harjoitellut erilaisia skenaarioita jo vuosia.

Poliisi partioi Turussa.

Poliisin tutkinta on jauhanut hartiavoimin töitä perjantaisen Turun joukkopuukotuksen jälkeen, kertoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

– Tämä oli ensimmäinen meidän rikoshistoriassa, että terroristisessa tarkoituksessa epäillään tapahtuneen rikos. Uskoa antaa se, että meidän kenttäpartiot toimivat erinomaisesti siinä alkutilanteessa ja vaarallinen tilanne saatiin pysäytettyä. Varmuudella yksi ihmishenki pelastettiin nopealla toiminnalla, ehkä useampikin, sanoo Kolehmainen Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Poliisi on harjoitellut poikkeuksellisten tilanteiden varalta jo vuosia.

– Tämä käytännön tilanne osoitti sen, että meidän toimintamallit ovat oikeita ja harjoitukset ovat tuottaneet tulosta. Siinä mielessä hallituksen painotus turvallisuuteen oli todella tervetullut. Toimintaympäristö on muuttunut ja maailma on muuttunut.

Turun puukotuksessa loukkaantui myös sellaisia henkilöitä, jotka yrittivät estää hyökkääjän toimintaa ja auttaa uhreja. Kolehmainen sanoo, että puuttuminen on erittäin ansiokasta ja rohkeaa toimintaa, mutta poliisin virallinen neuvo vakavissa väkivallanteoissa on se, että tekijään kannattaa ottaa etäisyyttä.

– Ottaa etäisyyttä tekijään ja ehkä vähän kauempaa soittaa poliisille ja antaa sieltä havaintoja tekijästä. Jokainen tilanne on tietysti uniikki ja erilainen, että ei voi sanoa yhtä toimintamallia. Mutta yleisesti voi sanoa, että ei kannata itseään saattaa vaaralle alttiiksi.

Poliisi esittää pääepäiltyä vangittavaksi

Poliisi on ollut vaitonainen tutkintaan liittyvistä yksityiskohdista. Tällä hetkellä tiedetään se, että pääepäiltyä on päästy puhuttamaan ja poliisi esittää häntä vangittavaksi. Pääepäillyn lisäksi neljä henkilöä on pidätettynä. Heidän osaltaan ei ole vielä selvää, esitetäänkö heitä vangittavaksi.

Pääepäilty on 18-vuotias Marokon kansalainen. Kolehmainen sanoo, että epäillyn ikä ei ole erityistekijä vaan se, missä vaiheessa mahdollinen radikalisoituminen on tapahtunut.

– Kysymys kuuluu, että missä vaiheessa mahdollinen radikalisoituminen on tapahtunut ja koska ja mitkä seikat siihen ovat vaikuttaneet.

Tekoa tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtynä kahtena murhana ja niiden yrityksinä. Poliisi ei ole kuitenkaan kommentoinut kysymyksiin siitä, onko pääepäillyllä ollut yhteyksiä terroristijärjestöihin. Myöskään siihen ei ole saatu vastausta, onko tekijä toiminut yksin.

– En pysty ottamaan kantaa. Tutkinnan tulosten jälkeen pystytään näkemään koko kehityskaari.