1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Veen waters

Ylitorniolainen Veenin vesi kelpaa Lähi-idän kasvavalle keskiluokalle, mutta hiihtokeskusten pöydistä sitä ei löydä

Rikkaissa arabimaissa kauppansa tekevä ylitorniolainen lähdevesi ei ole vielä löytänyt ostajiaan kotimaakunnassaan Lapissa.

Veen waters
Vesipulloja pöydällä.
Antti Heikinmatti / Yle

Vasta lanattu soratie mäkineen ja mutkineen kelpaisi rallipätkäksi. Muutaman kilometrin päässä Ylitornion keskustasta teollisuushallin kyljessä oleva kyltti paljastaa, että perille on päästy: Veen waters.

Lähdevesipullottamon sijainti on syrjäinen Suomenkin mittakaavassa – ja varsinkin, jos sitä katsoo Dubaista, Dohasta, Sanghaista tai Moskovasta käsin. Lähi-Idän ja Aasian kasvavalle keskiluokalle menee kuitenkin suuri osa yrityksen noin 800 000 pullon tuotannosta.

Vientikanavat auki arabimaihin

Yhteistyösopimus lontoolaisen luksustavaratalo Harrodsin kanssa vuonna 2008 nosti Veenin brändin toden teolla kartalle, mutta oli samalla melkoinen oppimiskokemus.

"Talon vetenä" Veeniä myytiin 28 Harrodsin ravintolassa huimaan hintaan per pullo. Tuotanto ei kuitenkaan ollut läheskään valmis vastaamaan niin isoon haasteeseen.

Vaikeudet ovat koulineet yritystä, ja tänä vuonna Veen avasi vientikanavat kolmeen Lähi-Idän maahan: Kuwaitiin, Saudi-Arabiaan ja Qatariin. Jo aiemmin vientiä on ollut Arabiemiraatteihin ja Bahrainiin.

– Suomi on kuitenkin pieni markkina ja kyllä itä on nykymaailmassa se suunta missä on tämäntyyppisille tuotteille enemmän kysyntää, Nikkilä luonnehtii.

Veen watersin tuotantotilat Ylitorniolla.
Veen Watersin tuotantotila Ylitorniolla.Antti Heikinmatti / Yle

Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan

Vientidiilien lisäksi yhtiö on palkannut lisää myyjiä ja tuotanto on yli tuplaantunut viimevuotisesta. Toiveissa olisi valloittaa lähivuosina aiempaa suurempi osa kotimarkkinoista.

Aavasaksanvaaran juurelta ei ole pitkä matka Lapin isoihin rinnekeskuksiin. Rinneturistien ravintolapöytiin pääseminen olisikin Veenin ja Nikkilän haaveissa.

– Me ei olla onnistuttu Suomessa missään nimessä. Meitä ei tunneta, ei varsinkaan Lapissa hiihtokeskuksissa, joten kyllä minä toivoisin et me päästäisiin täällä isompaa jalanjälkeä jättämään ja [Lapissa] tajuttaisiin, että me ollaan täällä varsinkin hyvin lokaali tuote, Nikkilä sanoo.

Mikserisarja tulossa syksyllä

Syksyllä on määrä julkistaa neljän mikserin sarja, jolla vesiyhtiöstä tulee juomayhtiö.

Nikkilän mukaan premium-alkoholien markkina on ollut kasvussa viime vuodet ja sitä myöten myös mikserien menekki on kasvanut.

– On huomattu, että sillä on iso kysyntä, ja ehkä se millä me tullaan lähestymään mikseripuolta on ehkä hiukan uudenlainen kärki, Nikkilä vihjailee.

Lappilaisia luonnontuotteita ylitorniolaiseen lähdeveteen yhdistävät mikserit on kehitetty yhteistyössä suomalaisen "huippumiksologin" eli baarimestarin kanssa.

Toimitusjohtaja Mikko Nikkilä Veen Watersilta.
Antti Heikinmatti / Yle

Ravintolakokemus johti uramuutokseen

Veen sai alkunsa neljän kaveruksen oivalluksesta kymmenkunta vuotta sitten. Helsinkiläisessä ravintolapöydässä ryhdyttiin pohtimaan, miksi tarjolla on vain ulkomaista halpaan muovipulloon pakattua vettä. Kotimaisen, komeasti brändätyn veden puuttuminen markkinoilta lykkäsi liikkeelle Veenin tarinan.

Neljästä alkuperäisjäsenestä mukana on enää toimitusjohtajan virkaa hoitava Mikko Nikkilä. Muut, Tomi Grönfors, Antti Eklund ja Ville Hvitfelt, ovat vaihtaneet hommia.

Mainosalan taustan omaavalle Nikkilälle pullotusbisnes on tullut tutuksi joka kantilta alusta loppuun. Pahimmillaan ajomatkoja pääkaupunkiseudulta Ylitorniolle kertyi neljätoista vuodessa, 850 kilometriä per kerta.

– On vieläkin aika iso viha-rakkaus -suhde tuohon Oulu-Jyväskylä väliin. Anteeksi vain kaikille, mutta se on yksi Suomen tylsimmistä tiepätkistä ajaa ja tosi hitaan tuntuinen, Nikkilä sanoo naurahtaen.

Kesäkuussa Nikkilä perheineen muutti Ylitorniolle, lähemmäs työmaata.

– Kunta on auttanut meitä tosi paljon. Tosi yrittäjämyönteinen kunta, siitä ei voi olla kuin kiitollinen, Nikkilä kehuu.

Muutto on helpottanut työskentelyä, mutta Nikkilä ei vielä ole varma jääkö nelihenkinen perhe kuntaan.

– Veenin tarina jatkuu Ylitorniolla, siitä olen lähes satavarma.

Lue seuraavaksi