Kymmenen kysymystä ja vastausta Turun puukotuksista – Miksi uhreiksi valikoitui naisia?

Turun iskussa kuoli perjantaina kaksi ihmistä ja haavoittui kahdeksan. Selvitimme vastauksia kymmeneen keskeiseen kysymykseen.

Turku
Pelastuslaitos puukotuspaikalla Turun torilla perjantaina 18. elokuuta 2017.
Pelastuslaitos puukotuspaikalla Turun torilla perjantaina 18. elokuuta 2017.Roni Lehti / Lehtikuva

1) Miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina?

18-vuotiasta marokkolaismiestä epäillään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja niiden yrityksistä.

Tutkinnanjohtaja Crista Granroth keskusrikospoliisista on kertonut, että puukotuksia tutkitaan terroritekoina, koska rikostutkinnassa on ilmennyt seikkoja, jotka viittaavat ideologiaan.

Hän ei ole kuitenkaan avannut näitä ideologisia seikkoja tarkemmin.

Helsingin yliopiston terrorismitutkija Leena Malkki arvioi aiemmin Ylelle, että poliisi on ilmeisesti löytänyt viitteitä poliittisesta tai uskonnollisesta tarkoitusperästä.

Terroristisesta rikoksesta on kuvaus rikoslain luvussa 34a. Lakitekstissä ei ole suoraa viittausta ideologiseen tarkoitusperään, mutta siinä viitataan vakavaan vahinkoon valtiolle tai kansainväliselle järjestölle.

2) Poliisi sai vihjeen epäillystä puukottajasta jo aiemmin. Miksi tekoa ei onnistuttu estämään?

Ylen tietojen mukaan Turussa asuva ulkomaalainen henkilö on toimittanut alkuvuonna Lounais-Suomen poliisille vihjeen Turun epäillystä puukottajasta. Vihjeen mukaan mies vaikutti radikalisoituneelta ja hänen kerrottiin olevan kiinnostunut ääriajattelusta.

Suojelupoliisin mukaan vihjeeseen ei liittynyt tietoa konkreettisesta isku-uhasta. Supon päällikön Antti Pelttarin mukaan Supo saa samankaltaisia viestejä jatkuvasti.

– Tässä oli kyse yksittäisestä vihjeestä, joka on tullut aikamoisen vihjetulvan osana, Pelttari sanoo Ylelle.

Ylen tiedossa ei ole, millaisia toimenpiteitä vihje mahdollisesti aiheutti poliisissa.

Puukotuksista epäilty mies ei ole ollut Supon terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden joukossa.

Supon mukaan pääepäillyn mahdollisesta radikalisoitumisesta ei ole vielä tietoa, mutta se on tutkinnan keskeinen asia.

3) Onko tapaukseen liittyen pidätetty myös muita henkilöitä?

Kyllä. Poliisi esittää pääepäillyn lisäksi neljää miestä vangittavaksi Turun puukotuksiin liittyen.

Neljää muuta Marokon kansalaisia epäillään osallisuudesta terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin ja murhan yrityksiin. Miehet ovat kiistäneet osallisuutensa tekoihin.

Vangitsemisistunnot pidetään tiistaina. Pääepäilty on vangitsemisistunnossa mukana sairaalasta videoyhteyden välityksellä.

Poliisi partioi Turussa.
Poliisi partioimassa Turussa.Vesa Moilanen / Lehtikuva

4) Onko terrorijärjestö Isis iskun takana?

Poliisi ei ole kommentoinut kysymyksiä siitä, onko pääepäillyllä ollut yhteyksiä terroristijärjestöihin.

Verkkouutiset uutisoi lauantaina (siirryt toiseen palveluun), että terrorismin seurantaan erikoistuneen SITE Intelligence Groupin johtajan Rita Katzin mukaan ISIS-jihadistijärjestön tukijat juhlisivat Turun puukotuksia verkossa.

Katz kuitenkin painottaa, ettei Isisin liittymisestä veritekoihin tai toimimisesta niiden innoittajana ole mitään vahvistusta.

5) Mitä pääepäillystä tähän mennessä tiedetään?

Puukotusten pääepäilty on 18-vuotias Marokon kansalainen Abderrahman Mechkah. Hän on ollut perjantaista asti sairaalahoidossa, kun hän haavoittui kiinnioton yhteydessä.

Hänellä ei ole aiempaa rikostaustaa.

Epäilty on tullut Suomeen viime vuonna turvapaikanhakijana ja asunut Ylen tietojen mukaan ainakin viime aikoihin asti Pansion vastaanottokeskuksessa.

Ylen saamien tietojen mukaan pääepäilty on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, josta hän on valittanut.

Turkulainen kebab-pizzeriaa pyörittävä yrittäjä kertoi Ylelle, että epäilty mies kävi ravintolassa usein. Pizzerian henkilökunta piti miestä töykeänä ja epänormaalisti käyttäytyvänä.

6) Mistä syistä marokkolaiset hakevat turvapaikkaa?

MTV:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Marokosta tulee Suomeen noin kymmenen turvapaikanhakijaa kuukaudessa. Myönteiset päätökset liittyvät henkilökohtaiseen poliittiseen tai uskonnolliseen vainoon.

– Tapaukset ovat hyvin erilaisia. Marokossahan ei ole selvää poliittista ideologiavääntöä. Se on enemmän henkilökohtaisia syitä, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg arvioi Huomenta Suomen haastattelussa.

Helsingin yliopiston tutkija Maria Pakkala on seurannut pitkään Marokon poliittista kehitystä. Hän arvelee, että köyhyys ajaa nuoria ulkomaille. Kun haaveet paremmasta elämästä Euroopassa kariutuvat, viha voi ottaa vallan.

Hän arvioi, että uskonnollinen radikalisaatio on kasvava ongelma talousvaikeuksista kärsivässä maassa.

Suomen Marokon-suurlähettiläs Anne Vasaran mukaan koko Marokkoa tai marokkolaisia ei pidä leimata viimeaikaisten tapahtumien takia.

7) Miksi uhreiksi näyttää valikoituneen juuri naisia?

Iskussa loukkaantuneista kuusi on naisia ja kaksi miehiä. Poliisi on arvioinut, että uhreiksi on valikoitu nimenomaan naisia. Kahta miestä puukotettiin heidän auttaessaan aiempia uhreja.

Terrorismitutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta pohtii naisten valikoitumista terrori-iskujen kohteeksi Ilta-Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– On ollut trendinä valita haavoittuvia kohteita. Summittaisesti valittuja tavallisia ihmisiä. Tähän kuvaan sopii, että isketään naisia ja lapsia vastaan. Esimerkkinä isku Manchesterissa Ariana Granden konserttiin, kertoo terrorismintutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta.

Näin terroristit tavoittelevat suurinta shokkiarvoa, lehti kirjoittaa.

Malkki lisää, että naisia vastaan on isketty myös naisvihan vuoksi, mutta se ei ole ollut iso ilmiö.

Hän kuitenkin huomauttaa, ettei Turun tapauksen motiivia voida arvioida tarkemmin ennen kuin tutkinnasta tiedetään enemmän.

Poliisin mukaan vaikuttaa siltä, ettei epäillyllä ja uhreilla ollut minkäänlaista suhdetta.

Pääministeri Juha Sipilä Turussa joukkopuukotuksen uhrien muistolle sytytettyjen kynttilöiden äärellä.
Pääministeri Juha Sipilä Turussa uhrien muistoksi sytytettyjen kynttilöiden äärellä.Lotta Sundström / Yle

8) Huusiko puukotusiskusta epäilty mies Allahia?

Poliisilta kysyttiin perjantain tiedotustilaisuudessa, onko tekijä mahdollisesti huutanut mennessään Allahia.

– Tässä vaiheessa ei voida vahvistaa, poliisi kommentoi ja lisäsi haluavansa kuulla asiasta henkilöitä.

Tutkinnanjohtaja Crista Granroth kertoi Ylelle maanantaina, että asia on selvityksen alla eikä sitä voida vahvistaa.

9) Miksi tilanteessa ei lähetty vaaratiedotetta?

Turun iskuun liittyen on kysytty, miksi tilanteessa ei annetu vaaratiedotetta. Viranomainen voi antaa vaaratiedotteen, jos väestöä on varoitettava esimerkiksi ihmishenkeen, terveyteen tai ympäristöön kohdistuvasta vaarasta.

Lounais-Suomen poliisi on vastannut ihmettelyihin Twitterissä. Poliisin mukaan vaaratiedotteelle ei ollut aikaa, koska poliisi sai hälytyksen kello 16.02 ja epäilty saatiin kiinni kello 16.05.

10) Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Keskusrikospoliisi kertoo jatkavansa esitutkintaa aktiivisesti (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi uhrien ja silminnäkijöiden kuuleminen kestää kaikkiaan useita päiviä. Poliisi tekee myös laajaa teknistä tutkintaa ja kansainvälistä yhteistyötä. Poliisi pyytää yhä myös kansalaisten havaintoja.

Vangitsemiskäsittelyt pidetään tiistaina.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo Twitterissä, että poliisi palaa maanantaina normaalivalmiuteen viime päivien korotetusta valmiustasosta. Kolehmaisen mukaan turvallisuustilannetta seurataan silti herkeämättä.