Venäjällä väki vähenee pian melkein puolen miljoonan vuosivauhtia – Karjalakin jäämässä mummojen valtakunnaksi

Suuret ikäluokat kuolevat ja lapsia syntyy hyvin vähän. Koska investoinnitkin vähenevät, Venäjä on menossa kohti talouden pysähdystä, sanoo väestötieteen professori.

Venäjä
kolme tyttöä ja jokaisella koiranpentu sylissä
Nämä tytöt muuttavat luultavasti pois kotikylästään Karjalan tasavallassa, kun on aika lähteä opiskelemaan ja töihin.Aleksej Myakishev

JALGUBA/MOSKOVA Aleksandra Stalmakin molemmat lapset ovat muuttaneet pois Äänisen länsirannalla sijaitsevasta kotikylästä.

Toinen tyttäristä asuu Pietarissa, toinen Petroskoissa. Pieneen Jalguban kylään jäänyt Stalmak ei ihmettele, että suurkaupungit vetävät väkeä.

– Ihminenhän ei halua huonoa vaan pyrkii parempaan, siksi käy näin, hän sanoo.

Stalmakin kotikylä sijaitsee Karjalan tasavallassa Suomen rajan takana. Tasavalta kuuluu Venäjän heikoimmin kehittyviin alueisiin, ja meneillään oleva muuttoaalto maalta kaupunkeihin näkyy siellä selvästi.

Professori Natalia Zubarevitš Moskovan valtiollisesta yliopistosta sanoo, että suuria alueita Venäjällä on muuttumassa "mummojen maiksi". Monilla pienillä paikkakunnilla nimittäin suurin osa väestöstä on Aleksandra Stalmakin kaltaisia yli 55-vuotiaita naisia.

– Vain miljoonakaupungit kasvavat ja kehittyvät, ja niistäkin nopeimmin Pietari ja Moskova, alueiden talous- ja sosiaalikehitykseen erikoistunut Zubarevitš sanoo.

Hän kutsuu suurkaupunkeja imureiksi.

nainen takapihalla
Aleksandra Stalmak haluaa elää maalla mutta ymmärtää hyvin niitä, jotka muuttavat pois paremman elämän toivossa.Aleksej Myakishev

Maaseudulla ei ole työtä

Jalgubalaisen Aleksandra Stalmakin Pietarissa asuva vävy on insinööri, ja hän tienaa moninkertaisesti enemmän kuin kaupungintalolla Petroskoissa työskentelevä tytär.

– Kysyn usein vävyltäni, pitääkö hän oikeudenmukaisena, että vain viiden tunnin junamatkan päässä palkat ovat paljon pienemmät, Aleksandra sanoo.

Professori Natalia Zubarevitš toteaa, että työn perässä kannattaa muuttaa.

– Liikkuvilla työntekijöillä on suuremmat mahdollisuudet, he hyötyvät muuttamalla suurkaupunkeihin.

Maalaiskylän raitti
Jalguban kaltaiset pikkukylät tyhjenevät, kun väki muuttaa työn perässä suurkaupunkeihin.Aleksej Myakishev

Pikkupaikkakunnille jäävät sen sijaan ovat häviäjiä.

– Täällä ei ole työpaikkoja, ja vielä ihmettelevät, kun nuoret miehet alkavat ryypätä, Aleksandra Stalmak tokaisee.

Uusia työpaikkoja ei myöskään pienille paikkakunnille helposti luoda. Maaseutu ei pysty työllistämään suuria joukkoja. Viljanviljely ja muu kasvintuotanto on koneellistettu, samoin sika- ja kanatuotanto.

"Venäjä on menossa kohti talouden pysähdystä"

Samaan aikaan kaupungistumisen kanssa Venäjällä on meneillään myös toinen kehityskulku: väki vähenee. Tähän on kaksi syytä.

Ensinnäkin 1990-luvulla syntyneet pienet ikäluokat ovat nyt tulleet ikään, jossa saadaan lapsia. Vaikka jokainen äiti synnyttääkin yhtä monta lasta kuin edellisen sukupolven äidit, heitä on niin vähän, että syntyvyys laskee.

Toiseksi suuret, sotien jälkeen syntyneet ikäluokat kuolevat. Väestön väheneminen on puhdasta matematiikkaa, johon eivät valtion tukitoimet auta.

poikia uimalaiturilla
Kesäisin kylissä on vilskettä, kun lomalaiset nauttivat luonnosta.Aleksej Myakishev

Samaan aikaan myös investoinnit vähenevät. Siksi Venäjä on menossa kohti talouden pysähdystä, sanoo professori Natalia Zubarevitš.

Hän kertoo investointien Venäjällä vähentyneen 12 prosenttia vuosina 2013–16.

– Maamme tarvitsee kipeästi sekä lisää investointeja että lisää työikäistä väkeä, hän sanoo.

Kumpaakaan ei ole näkyvissä lähiaikoina.

– Edessämme on tilanne, jolloin ei ole uusia investointeja, ei uutta teknologiaa ja yhä vähemmän työikäistä väestöä, Zubarevitš sanoo.

Väestönkasvu Putinin tavoitteena

Väestönkasvu on ollut yksi presidentti Vladimir Putinin tärkeimmistä kehitystavoitteista.

Joidenkin vuosien aikana Venäjä koki pientä väestönkasvua, mutta alamäki on nyt alkanut. Jo tänä vuonna Venäjällä kuolee enemmän ihmisiä kuin heitä syntyy.

Venäjän tilastokeskuksen tekemän väestöennusteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan maan väkiluku laskee huonoimman vaihtoehdon mukaan vuoteen 2036 mennessä nykyisestä noin 147 miljoonasta vähän yli 138 miljoonaan.

Jos ennuste toteutuu, väestö vähenee keskimäärin miltei puolen miljoonan vuosivauhtia.

Putin sanoi kesäkuussa suorassa televisiokeskustelussa katsojien kanssa, että jotakin on tehtävä, jotta Venäjä ei putoaisi väestökuoppaan. Sitä, mitä pitäisi tehdä, hän ei kertonut.