Monessa koulussa ja päiväkodissa juodaan nyt vain rasvatonta maitoa – "Sääli, että vaihtoehto jäi pois"

Koulumaitotuki muuttui elokuun alussa: muun muassa ykkösmaito tippui tuen piiristä. Moni kunta reagoi siirtymällä täysin rasvattomiin tuotteisiin.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

– Kyllä 13 sentin tuki litralta on sen verran merkittävä, ettei sitä jätetä hyödyntämättä, sanoo ruoka- ja puhdistuspalvelupäällikkö Sirpa Maliniemi Kannuksesta.

Keskipohjalaisessa 5500 asukkaan Kannuksessa maitoa kului viime vuonna kouluissa ja päiväkodeissa vajaat 20 000 litraa. Siitä 68 prosenttia oli ykkösmaitoa, jossa rasvaprosentti on siis yksi. Rasvattoman maidon osuus oli 32 prosenttia. Päiväkodeissa peräti 98 prosenttia juodusta maidosta on ollut ykkösmaitoa.

Nyt Kannuksenkin päiväkodeissa ja kouluissa juodaan vain rasvatonta. Elokuun alusta alkaen koulumaitotukea (siirryt toiseen palveluun)on myönnetty vain rasvattomalle maidolle ja piimälle, johon on lisätty D-vitamiinia, sekä niiden laktoosittomille ja luomuversioille. Tukea saa 2,5 desilitralle lasta kohden päivässä.

Kaikkialla muutos ei ole yhtä suuri, sillä kulutuksessa on alueellisia eroja. Koko maassa tukea maksettiin viime vuonna ykkösmaidolle noin 500 000 euroa ja rasvattomalle noin 2,8 miljoonaa euroa.

– Tästä näkee, että rasvaton maito on ollut jo määräävässä asemassa. Varmaan ykkösmaidon kulutus ainakin vähän vielä tippuukin, arvioi ylitarkastaja Jenni Anttila Maaseutuvirastosta.

Muutoksen vaikutus näkyy vasta myöhemmin syksyllä, sillä meijerit ja muut tuen saajat tekevät tukihakemuksensa jälkikäteen.

Anttila muistuttaa silti, että kunnat voivat yhä vapaasti päättää, mitä koulupöydissään tarjoavat.

Kouluissa juodaan yhä myös kulutusmaitoa, vaikka sen tuki poistui jo vuonna 2009.

Koulumaitotuki tulee EU:lta

Uudistuksessa koulumaitotuki myös pieneni 5 senttiä litralta. Luomumaidon tuki taas on selvästi suurempi kuin tavallisen: 31 senttiä litralta, sillä tavoitteena on lisätä luomun käyttöä.

Uudistuksessa myös juusto ja hapanmaitotuotteet jäivät pois tuettujen tuotteiden listalta. Samalla vanha kiloperusteinen tuki muutettiin litroiksi.

Koulumaitotuki tulee kokonaisuudessaan EU:lta. Ruuanvalmistusmaidot ovat tuen ulkopuolella; ruuanvalmistukseen käytetään myös kulutusmaitoa.

"Tankkimaidon makuun tottuneelle muutos voi olla iso"

Kannuksessa samoin kuin esimerkiksi Kokkolassa kaikki maidot ja piimät ovat nyt rasvattomia. Sen sijaan luomua ei valikoimaan otettu.

Ruoka- ja puhdistuspalvelupäällikkö Sirpa Maliniemi Kannuksesta ymmärtää uudistuksen terveyspyrkimykset: lasten rasvansaanti on lisääntynyt muutenkin.

– Tuskin rasvaa maidosta tarvitsee, energiaa tulee enemmänkin kuin on tarvis, sanoo Maliniemi. Hän sanoo ymmärtävänsä, että tankkimaidon makuun tottuneelle muutos voi olla iso. Sen kummempaa palautetta hänen korviinsa ei kuitenkaan ole tullut.

Kuva: Pekka Sipilä / Yle

Kokkolan suomalaisen lukion ruokalassa maanantaina syöneistä nuorista kaikki eivät olleet huomanneetkaan maitovalikoiman muutosta.

Kevytmaitoa yleensä juova tyttö on havainnut ykkösmaidon katoamisen, mutta ei ole hämmentynyt:

– Maitoa kuin maitoa, ei haittaa

Samoilla linjoilla on yleensä ykkösmaitoa juova poika:

– Ei siinä paljon makueroa ole, kyllä sekin menee!

Huolta maidon juonnin vähenemisestä

Lukuvuonna 2015–2016 koko maassa juodusta koulumaidosta rasvatonta oli 68 prosenttia. Luvuissa ovat mukana peruskoulun lisäksi päivähoito ja esikoulu sekä toinen aste. Kevytmaidon osuus kulutuksesta niissä oli 16 ja ykkösmaidon 14 prosenttia.

Ohjaus näkyy kulutuksen muutoksena: kevytmaito putosi koulumaitotuen piiristä vuonna 2009. Tuolloin sen menekki pieneni selvästi ja rasvattoman maidon kulutuksessa tapahtui hyppäys, sanoo ravitsemusasiantuntija Katariina Lallukka Maito ja Terveys ry:stä.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Hänenkin mukaansa syksyn aikana nähdään, millaisen muutoksen tukipolitiikka koulujuomissa aiheuttaa. Lallukka toivoo, ettei maidon kokonaiskulutus pienene, vaikka tuki laskee ja vaihtoehdot vähenevät.

– Sääli että vaihtoehto jäi pois. Jos on kotona tottunut juomaan vaikka kevytmaitoa, voi olla että ykkösmaidon poistuttua lasiin tuleekin kaadettua joitain muuta.

Yhdistys seisoo virallisten ravintosuositusten takana, mutta Lallukka harmittelee silti vaihtoehtojen kaventumista:

– Ei ykkösmaitokaan kovin rasvainen ole, kun sitä ei hirveästi kittaa.

Maito ja Terveys ry on asiantuntijaorganisaatio ja kansanterveysjärjestö, joka muun muassa seuraa alan tutkimusta ja julkaisee aineistoa. Se nojaa valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin eikä ole sidoksissa tuotemerkkeihin.