Sairaanhoitopiiri: Ensimmäinen ambulanssi oli Turun puukotuksissa potilaan luona 4,5 minuutissa

Sairaalajohtaja: Ensihoidon toiminta oli ripeää – puukkohyökkäyksessä loukkaantuneiden tilanne on vakaa.

Turku
Pelastuslaitos puukotuspaikalla Turun torilla perjantaina 18. elokuuta 2017.
Pelastuslaitos puukotuspaikalla Turun torilla perjantaina 18. elokuuta 2017.Roni Lehti / Lehtikuva

– Sairaanhoitopiirin ensihoidon kenttäjohtajat ovat johtaneet terveydenhuollon tilannetta kentällä erittäin nopeasti ja tehokkaasti. Näkemyksemme mukaan nopea toiminta auttoi pelastamaan puukotusuhrien henkiä, sanoo sairaalajohtaja Petri Virolainen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Julkisuudessa on esitetty arvioita siitä, että ambulanssien tulo paikalle olisi viipynyt. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan ensihoito sai tehtävän hätäkeskukselta klo 16.04 ja tehtävä otettiin välittömästi vastaan.

Ensimmäinen ensihoidon yksikkö oli potilaan luona 4,5 minuutissa hälytyksestä. Viimeisen, kiireettömäksi arvioidun potilaan kuljetus sairaalaan alkoi 30 minuuttia sen jälkeen, kun hälytys oli saatu hätäkeskukselta. Ambulansseilla kuljetettiin sairaalaan yhteensä kahdeksan potilasta.

Näkemyksemme mukaan nopea toiminta auttoi pelastamaan puukotusuhrien henkiä.

Petri Virolainen

Kaksi potilasta edelleen tehohoidossa

Perjantaisen väkivaltatilanteen takia Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on edelleen hoidossa kolme potilasta. Kahdella jatkuu tehohoito kaulan alueelle kohdistuneen vamman takia, mutta heidän tilansa on vakaa.

Sairaalassa on lisäksi puukotuksen pääepäilty, joka haavoittui poliisin luodista. Teosta epäilty on siirretty pois teho-osastolta toisaalle sairaalaan saamaan edelleen hoitoa reisivammansa takia.

Muut tapahtumassa loukkaantuneet potilaat on jo kotiutettu sairaalasta.

Tyksin toiminta on muilta osin normalisoitunut ja turvatoimia on ylläpidetty yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Turussa tapahtui perjantaina joukkopuukotus, jossa sai surmansa kaksi ihmistä. Toinen kuolonuhreista menehtyi tapahtumapaikalla ja toinen sairaalassa. Heidän lisäkseen kahdeksan ihmistä loukkaantui. Poliisi on kertonut, että hyökkäys vaikuttaa kohdistuneen naisiin.

Turun joukkopuukotuksen pääepäilty on 18-vuotias marokkolainen Abderrahman Mechkah. Häntä on esitetty vangittavaksi maanantaina tekonimikkeistä terroristisessa tarkoituksessa tehty murha ja terroristisessa tarkoituksessa tehty murhan yritys.