Käsikirjoittajan omat elämänkokemukset nostivat Napapiirin sankarit-sarjan menestykseen

Keskiviikkona valkokankaalle tulevassa Napapiirin sankarit -elokuvien kolmososassa näkyvät käsikirjoittajan avioero, itsetutkiskeluvaellukset Lapissa sekä naispuolisten ystävien kokemukset työelämästä.

kotimaiset elokuvat
Mies teltan oviaukossa tunturin laella
Jussi Vatasen esittänä Janne kokeilee luontoretriittiä elokuvassa Napapiirin sankarit 3 -elokuvassa. Saman tempun on tehnyt elokuvan käsikirjoittaja Pekko Pesonen.Mikko Rasila / Yellow Film

Keskiviikkona ensi-iltaan tulevassa Napapiirin sankarit 3 -elokuvalla on isot odotukset. Kahta aiempaa elokuvaa on käynyt katsomassa 760 000 suomalaiset. Elokuvateattereiden pyörittäjät odottavat samaa uutukaiselta.

Huimasti menestyneestä trilogiasta saa oikeasti kiittää Suomussalmen Ämmänsaaren työttömiä nuoria miehiä.

Mies elokuvajulisteiden keskellä katsoo kameraan
Käsikirjoittaja Pekko Pesonen kokeili Hetta-Pallas –vaellusreitillä nakuna vaeltamista pelkät crocsit jalassa. Kokemus siirtyi elokuvaan.Miki Wallenius / Yle

Ilman heidän jatkuvaa huulenheittoaan välillä epätoivoisissakin elämäntilanteissa ei käsikirjoittaja Pekko Pesonen olisi innostunut kirjoittamaan tarinaa nuoresta parista nimeltään Janne ja Inari.

Pesonen nimittäin istui lähes vuoden päivät Ämmänsaaren nuorten miesten autojen takapenkeillä.

Hän toimi äänittäjänä Virpi Suutarin ja Susanna Helken ohjaamassa Joutilaat-dokumentissa. Palkittu elokuva kertoi Kainuun työttömistä nuorista miehistä, jotka eivät tahtoneet saada otetta elämästään.

– Se kavereiden huulenheitto oli niin mahtavaa ja samalla hyvin surullista. Silloin mietin, että pitäisi tehdä tarina, joka toisi toivoa näille lohduttomassa tilanteessa eläville miehille.

Syntyi käsikirjoitus, jonka pohjalta Dome Karukoski ohjasi ensimmäisen Napapiirin sankarit -elokuvan, joka keräsi 380 000 katsojaa.

Kakkosen ohjasi puolestaan Teppo Airaksinen. Elokuvasta tuli ykköstä kepeämpi. Sekin teki selvää jälkeä lippuluukuilla, sillä katsojia kertyi jälleen 380 000.

Osa kiitetystä ja katsojia naurattaneesta läpänheitosta lähti suoraan Kainuun nuorten miesten suusta.

Käsikirjoittajakin kokeili nakuna vaeltamista

Napapiirin sankarit 2:n aikoihin myös käsikirjoittaja Pekko Pesosen elämässä tapahtui.

Hän erosi vaimostaan, elvytti nuoruuden aikaisen harrastuksensa ja lähti taas vaeltamaan sekä pohtimaan omaa elämäntilannettaan.

Hetta-Pallas on muuten käsittämättömän komea reitti.

Pekko Pesonen

Siinäpä aihe puolestaan kolmannen Napapiirin sankarit -elokuvan juoneen, joka tulee ensi-iltaan keskiviikkona.

– Oma elämäkin on mennyt eteenpäin, on kaksi lasta ja on tapahtunut kaikenlaista. On jotain sanottavaa elämästä.

Pesonen myöntää, että hänkin on läpikäynyt eksistentiaalisen kriisin, kuten elokuvien pääsankarille Jannelle käy uusimmassa elokuvassa.

Kuvausryhmä suon keskellä
Tiina Lymi (vas.) ohjasi Napapiirin sankarit 3 -elokuvaa muun muassa suopotkupallon MM-kisoissa Hyrynsalmella.Mikko Rasila / Yellow Film

– Olen ollut vaelluksellakin pohtimassa omaa elämääni ja joka vuosi käymme kaveriporukan kanssa ainakin pari kertaa metsässä rymyämässä. Metsässä on sitten sattunut kaikenlaista, jota pystyi tähän elokuvaan hyödyntämään.

Jopa elokuvassa esiintyvä naturistipariskunta tuli mieleen siitä, kun Pesonen kokeili Hetta–Pallas-vaellusreitillä nakuna vaeltamista pelkät crocsit jalassa.

– Hetta–Pallas on muuten käsittämättömän komea reitti, melkein koko ajan avotunturia.

Siksipä kolmannen osan ohjaaja Tiina Lymi vei kamerat tietysti sinne.

Nelososaa saadaan odottaa vuosia?

Pekko Pesosen oma havainto vaeltamisesta on se, että siinä on sankarointia, luonnon uhmaamista ja omien rajojen koettelemista.

– Huumori syntyy taas suomalaisen miehen myyttisestä luontosuhteesta ja siitä, mitä se todellisuus voi retkeillessä olla.

Sitä Napapiirin sankarit 3:ssa onkin olan takaa.

Elokuvassa nähtäviä suopotkupallon MM-kisoja Pekko Pesosen piti päästä itse näkemään ja kokemaan ennen kuin siitä saattoi kirjoittaa.

Koskaan ei kannata sanoa, että ei koskaan.

Pekko Pesonen

– Se oli ihan valtava elämys. Leffaan saimme vangittua hyvin sen yhdistelmän sekopäistä urheilujuhlaa ja kosteaa rockfestivaalia.

Entä sitten elokuvassa olevan Inarin tarina, jota esittää Pamela Tola? Nainen painii urahaaveiden, naiseuden ja äitiyden ristiaallokossa.

Siihen saatiin apuja naispuolisilta käsikirjoittajakollegoilta ja omasta tuttavapiiristä.

– Inarin stooria ei ollut ihan helppoa löytää. Onneksi minulla on paljon naispuolisia ystäviä, joita olen kiusannut tätä tarinaa tehdessäni.

Entä nähdäänkö vielä Napapiirin sankarit 4?

Pekko Pesonen mukaan ei ainakaan ihan pian. Seuraava looginen kohta olisi, kun Inarin ja Jannen lapset itsenäistyvät. Siihen menisi aikaa lähes kaksikymmentä vuotta.

Pekko Pesosen omassakin elämässä ehtisi siihen mennessä tapahtua paljon. Ja toisaalta:

– Koskaan ei kannata sanoa, että ei koskaan, Pesonen hymähtää.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus