Hoivakoti hankki jättitabletin – 89-vuotias Johan rohkaisee muitakin kokeilemaan: "Jos ei heti onnistu, 165:s kerta onnistuu!"

Kuopiolaisessa Attendon hoivakodissa kokeillaan isoa 65-tuumaista tablettia apuvälineenä viriketoiminnassa ja omaisviestinnässä.

ikääntyneet
Asukas on piirtänyt auton.
Toivo Ritanen ja Johan Hakkarainen (kuvassa) kokeilivat Yeti-tablettia palvelukodissa.

Johan Hakkarainen, 89, rullaa pyörätuolillaan ison ruudun eteen. Älylaitteen piirustusohjelma innostaa heti kokeilemaan. Sormen piirtämistä viivoista hahmottuu selvästi auto.

Tietotekniikka ei ole aivan uusi asia Johanille: hän kertoo valvoneensa kolmisenkymmentä vuotta ensimmäisiä tietokoneohjelmia rakennussuunnittelussa. Ensin piirrettiin talo valmiiksi, sitten painettiin nappia ja saatiin ikkunaluettelot ja hinnat näkyviin.

– Tämä on kehittyneempi laite. Saadaanko me tämmöinen tänne jokapäiväiseen käyttöön? toivoo Johan.

Mies piirtää sormella.
Toni Pitkänen / Yle

Aivan yhtä tuttua tietotekniikka ei ole kaikille Attendo Kalliohovin muistisairauksista kärsiville asukkaille, mutta älylaite on kuitenkin otettu vastaan ennakkoluulottomasti. Hoivakodinjohtaja Elisa Pajala odottaa innolla, mitä kaikkea uudella välineellä voidaan tehdä.

– Monella vanhuksella ovat omaiset kaukana toisella paikkakunnalla. Ison screenin välityksellä on helppoa ja luonnollista skypettää omaisen kanssa.

Tabletin viihdekäyttö tuo Pajalan mukaan rajattomasti mahdollisuuksia viriketoimintaan. Hoitajat voivat hyödyntää liikutettavaa laitetta asukkaiden tarpeiden mukaan. Yksi pitää maalaamisesta, toinen musiikista tai eläimistä, joku haluaa jumpata, joku haluaa ottaa yhteyden omaisiin.

Teknologian avulla voimme tuoda ikääntyneiden arkeen iloa, yhteisöllisyyttä ja mahdollisuuksia yhteydenpitoon.

Niklas Härus

Johan Hakkarainen kannustaa kaikkia hoivakodin asukkaita kokeilemaan laitetta rohkeasti.

– Meidän porukassa on kehittynyt monenlaisia taitoja elämän aikana. Nyt on hyvä kokeilla niitä. Jos ei heti ensimmäisellä kerralla onnistu, niin 156:s kerta onnistuu!

Yeti-jättitabletin on kehittänyt suomalainen startup-yritys Kuori.

Hoivayhtiöt panostavat uusiin teknisiin sovelluksiin

Isoja tabletteja kokeillaan Attendolla nyt kymmenessä hoivakodissa ja mikäli kokemukset ovat positiiviset, kokeilua laajennetaan. Attendolla on käytössä myös toiminnallisuutta aktivoiva hoivarobotti Lydia, joka kiertää hoiva- ja palvelukodeissa eri puolilla Suomea. Lisäksi hyödynnetään kehonhallintaa lisääviä Olki-laitteita, luettelee viestintäasiantuntija Krista Lampinen.

– Tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotka tuovat lisää virikkeellisyyttä ja turvallisuutta asukkaiden arkeen.

Attendo ei ole ainoa alan toimija, joka on lähtenyt kokeilemaan uutta tekniikkaa. Mehiläisen hoivakodeissa on virikekäytössä muun muassa Sävelsirkku-laite, joka tuo ikääntyneiden arkeen yhteisiä lauluhetkiä, liikuntaa, muistelua, tietovisailuja ja hartaushetkiä.

Vielä ei ole varsinaisesti tutkittua tietoa laitteiden hyödyistä

Viestintäasiantuntija Krista Lampinen Attendosta uskoo, että erilaisilla älylaitteilla on käyttöpotentiaalia erityisesti mielekkään arjen tukemisessa, mutta myös muistin aktivoinnissa.

Esimerkkinä hän kertoo, miten hoivakodissa asuva äiti ja Yhdysvalloissa asuva tytär keskustelivat Skype-yhteyden välityksellä. Perinteisen puhelinkeskustelun sijaan jättitabletilta näkynyt kookas kuva ja kuvan kierrättäminen tyttären talossa ja pihapiirissä saivat äidin muistamaan asioita, joita hän ei ollut pitkään aikaan enää muistanut.

Mehiläisen liiketoimintajohtaja Niklas Häruksen mukaan vuorovaikutuksen vahvistaminen digitaalisilla palveluilla on kasvava trendi ikääntyneiden hoidossa.

– Teknologian avulla voimme tuoda ikääntyneiden arkeen iloa, yhteisöllisyyttä ja mahdollisuuksia yhteydenpitoon ja tätä kautta parantaa elämänlaatua, hän muistuttaa.