Käytettyjen autojen verokiistassa haettu valituslupaa KKO:lta

Käräjäoikeuden ja Turun hovioikeuden täysin eriäviä tuomioita ns. ei-arvonlisävero-jutussa saatetaan käsitellä myös korkeimmassa oikeudessa.

autovero
Siirtokilvet maahantuodussa autossa.
Kalevi Rytkölä / Yle

Käytettyjen autojen verokiista halutaan viedä korkeimpaan oikeuteen asti. Turun hovioikeudessa jutun hävinnyt asianosainen on jättänyt valituslupahakemuksen (siirryt toiseen palveluun) korkeimmalle oikeudelle.

Luvan käsittely saattaa kestää useita kuukausia.

Jutussa kiistellään autontuojilta aiheetta perittyjen ns. ei-arvonlisäverojen vahingonkorvauksista ja valitusten vanhenemisajoista. Käräjäoikeus katsoi, ettei vanhenemisaika ollut vielä ohi ja tuomitsi aikanaan valtion ja Tullin maksamaan kantajalle vahingonkorvauksia, viivästyskorkoja ja kantajan oikeudenkäyntikulut.

Turun hovioikeus taas katsoi kiistan ytimessä olevan vahingonkorvausvaatimuksen vanhenemisajan menneen jo ohi ja tuomitsi jutun valtion ja Tullin eduksi. Oikeudenkäynnin kulut hovioikeus laittoi osapuolten itsensä maksettavaksi.

Hovioikeuden päätöksen jälkeen Tulli ilmoitti (siirryt toiseen palveluun), ettei se aio hakea jutussa valituslupaa.

Tulli on saanut yhteensä yli 13 100 vastaavaa vahingonkorvausvaatimusta elv-juttuihin liittyen. Näitten juttujen rahallinen arvo on eri laskelmien mukaan ainakin 20 miljoonaa euroa korvauksineen ja korkoineen.

Lue myös:

Autoverojuttu kääntyi hovissa – valtio vapautettiin korvauksista, mutta KKO saa jutun eteensä

Yhdestä Mersusta se alkoi – tuontiautojen veroista on riidelty vuosia, mutta valtio ei muuta linjaansa