Oulun ydinkeskustan kävelykadulle tulossa pysyvät liikenne-esteet – perusteluna yleinen turvallisuus

Ydinkeskustan ajoneuvoliikennettä rajoitettiin jo väliaikaisesti viikonloppuna Turun puukotusten jälkeen.

riskienhallinta
Poliisiauto kauppakeskus Valkea edustalla Oulussa
Poliisiauto päivystää kauppakeskus Valkean edustalla Oulun keskustassa.Risto Ukkonen / Yle

OuluOulun poliisi selvittää ajoneuvoilla ajamisen estämistä tai ainakin liikenteen rajoittamista kävelykatu Rotuaarille. Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Arto Karnarannan mukaan pysyvämpiä liikenne-esteitä tarvitaan yleisen turvallisuuden takia.

– Lähinnä se olisi liikenteen estämistä tai rajoittamista. Voisimme rajata toimintaa liikenteellisillä esteillä kuten esimerkiksi pollareilla, jotka saadaan nousemaan esteeksi kun tarvetta on.

– Ne voidaan taas laskea alas, kun huoltoajolle on sallittu aika, apulaispoliispäällikkö Arto Karnaranta sanoo.

Poliisi määräsi poliisihallituksen käskystä viikonlopuksi Oulun torille, Rotuaarille ja kauppakeskus Valkean edustalle raskaita ajoneuvoja ja betoniesteitä estääkseen mahdollisen ajoneuvoiliikenteen kyseisille paikoille. Syynä toimenpiteisiin oli Turussa tapahtuneet puukotukset, joissa kuoli kaksi henkilöä ja haavoittui kahdeksan.

Esteet poistettiin Oulun keskustasta maanantaiaamuna. Poliisi myös tiedotti palanneensa maanantai-iltapäivänä normaalivalmiuteen.

Keskusteluja on käyty jo aiemminkin

Betoniporsaiden tai vastaavien ajoesteiden käyttöä on suunniteltu Oulussa aiemminkin. Oulussa on viime vuosien aikana järjestetty muun muassa korkean tason EU-kokouksia, joiden tiimoilta on käyty läpi turvallisuustilannetta.

Oulun kaupungin riskienhallintapäällikkö Heikki Kontsas kertoo, että kaupunki auttaa poliisia kaikin keinoin.

– Poliisi pyytää apua kaupungilta tarpeen ja vaatimusten mukaan. Me käymme läpi tapauskohtaisesti, tarvitaanko pysyviä tai liikuteltavia esteitä esimerkiksi tapahtumien järjestyissä, kertoo Kontsas.

Oulun keskustassa sijaitsevan poliisilaitoksen toimipisteen eteen betoniesteet asetettiin muutamia viikkoja sitten.