Hallitus kiiruhtaa lakimuutoksia ulkomaalaisten maastapoiston helpottamiseksi – paikannus kännykän avulla ja vankeusrangaistuksia

Jatkossa luvatta maassa oleva voisi saada sakon sijaan jopa kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen. Turun epäilty terrori-isku todennäköisesti vauhdittaa lakiuudistuksia, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen.

pakkokeinot
Turvapaikanhakija käyttää kännykkää käytävällä
Kay Nietfeld / EPA

Saifuddin sai käännytyspäätöksen keväällä. Nyt turvapaikkaa hakenut irakilainen on Suomessa ilman oleskelulupaa. Poliisia on hyvä vältellä. Aina on vaara, että Saifuddin vietäisiin säilöön ja Irakin koneeseen.

– Kun näen poliisin kadun tällä puolella, vaihdan toiselle puolelle katua. Enkä poistu paljoa asunnostani, Saifuddin sanoo.

Tulevaisuudessa poliisilla saattaisi olla mahdollisuus paikantaa sinut puhelimesi avulla, ja sulkea sinut kuukausiksi vankilaan. Miltä tämä kuulostaa?

Kysymys saa Saifuddinin aluksi nauramaan hämmästyneenä: "Mitäh"?

Sitten mies vakavoituu. Vaikea tilanne vaikeutuisi entisestään.

– Tietenkin se huolestuttaa. Jos he tekevät näin, he ottavat pois loputkin vapaudestani.

Oikeusministeri: "Suomessa toimitaan lain ja järjestyksen mukaan"

Suunnitellut lakimuutokset (siirryt toiseen palveluun) ovat osa hallituksen toimenpidesuunnitelmaa "laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan" (siirryt toiseen palveluun).

Tällä hetkellä luvaton maassa oleskelu on ulkomaalaislain rikkomus, josta poliisi voi antaa sakkoa. Jos suunnitellut lakimuutokset menevät läpi, siitä voitaisiin tuomita jopa kuuden kuukauden vankeusrangaistus. Tällainen käytäntö on jo esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa.

Mitä vakavampi rikos, sitä enemmän poliisilla on oikeuksia. Rangaistusasteikon koventaminen laajentaisi siis poliisin käytettävissä olevia pakkokeinoja luvatta maassa olevien etsimiseen ja maastapoistoon.

Televalvonta on osa mahdollisia uusia pakkokeinoja. Oikeusministeriö selvittää mahdollisuutta muuttaa pakkokeinolakia niin, että poliisi voisi selvittää luvatta maassa olevan sijainnin hänen teleliikenteensä avulla. Eli paikantamalla hänen kännykkänsä.

– Kannan huolta siitä, että meille ei saa päästä syntymään laittomasti maassa oleskelevien joukkoa. Jokaisen täytyy olla tietyn julkisen viranomaistoiminnan tiedostettavissa ja tunnistettavissa. Ei saa syntyä katvealueita tai alamaailmapiirejä. Nämä ovat tärkeitä keinoja taklaamaan sitä haastetta, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Onko mielestänne kohtuullista, että henkilö voidaan tuomita kuukausiksi vankilaan siksi koska hänellä ei ole oleskelulupaa?

– Tämä on hyvin haasteellinen kysymys. Näissä tilanteissa täytyy punnita monta perustavanlaatuista oikeutta ristikkäin. Turvallisuuskysymys on yksi. Toinen on henkilön henkilökohtainen vapaus ja koskemattomuus, oikeusministeri miettii.

Perusteet lakimuutoksille ovat kuitenkin vakavat, oikeusministeri sanoo.

– Suomi on oikeusvaltio, jossa toimitaan pilkun tarkkaan lain ja järjestyksen mukaan. Ei tule antaa yhtään tilaa toiminnalle, jossa mahdollistetaan liian kevyillä valvontakeinoilla se, että ihmiset oleskelevat laittomasti maassa ja painuvat maan alle viranomaistoiminnan ulottumattomiin.

Irakilaisen Saifuddinin korvaan lakimuutokset kuulostavat käsittämättömiltä juuri samasta syystä. Hänenkin mielestään Suomi on oikeusvaltio. Mutta ei kai oikeusvaltio voi ottaa käyttöön tällaisia lakeja, Saifuddin kysyy.

– Kun tulin Suomeen, tunsin maan laista ja ihmisoikeuksista. Jos he tekevät näin, he eivät välitä ihmisoikeuksista.

Sayfuddin Gehishe,paperiton.
Irakilainen Saifuddin sai lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen helmikuussa. Ghadi Boustani

Lakimuutokset tarkoitus saada mahdollisimman nopeasti läpi

Lakimuutoksien suunnittelu alkoi kuitenkin jo keväällä. Niiden taustalla on pyrkimys saada kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet poistettua maasta. Suomeen vuonna 2015 saapuneesta yli 32 tuhannesta turvapaikanhakijasta suurin osa on saanut kielteisen päätöksen.

Turun puukotusiskun pääepäilty, eli 18-vuotias marokkolainen Abderrahman, on kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija. Epäilty terrori-isku todennäköisesti helpottaa lakimuutosten toteutumista, oikeusministeri uskoo.

– Uskon, että nämä saadaan nyt laajemmalla yhteisymmärryksellä eteenpäin. Mutta oli Turun tapausta tai ei, nämä oli tarkoitus saada eteenpäin mahdollisimman nopeasti.

Irakilainen Saifuddin tietää Turun epäillystä terrori-iskusta. Hän ymmärtää, että osaa suomalaisista pelottaa.

– Mutta on epäreilua rankaista kaikkia, koska yksi teki jotain väärin.

Mitä teet, mikäli lakimuutokset ajetaan läpi?

– Yritän löytää uusia keinoja jäädä maahan. En tullut Suomeen leikkimään, vaan hakemaan turvaa. En voi mennä Irakiin.

Entä jos vaihtoehtoina on paluu Irakiin tai suomalainen vankila?

Kysymystä seuraa pitkä hiljaisuus.

– En tiedä miten vastaisin tuohon kysymykseen.