1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. voimanosto

118-senttinen kultamitalisti Jenni Kuusela ei voi käyttää kaikkia kuntosalilaitteita – punnertaa silti penkistä 52 kiloa

World Dwarf Games -kisoissa lyhytkasvuiset kisaavat muun muassa voimanostossa ja koripallossa. Suomesta kisoihin osallistui neljä urheilijaa.

Jenni Kuusela voimanosto lyhytkasvuisuus
Jenni Kuusela ei voi käyttää kaikkia kuntosalilaitteita lyhytkasvuisuutensa vuoksi. Tämä ei kuitenkaan estä häntä treenaamasta penkkipunnerrusta.

Jenni Kuusela on 28-vuotias helsinkiläinen nainen. Hän on töissä Invalidiliitossa ja harrastaa voimanostoa, lenkkeilyä, maastopyöräilyä ja hiihtoa.

Rusto-hiushypoplasian aiheuttamaa kasvuhäiriötä lukuun ottamatta hän on kuin kuka tahansa ikäisensä. Harvinaisen perinnöllisen sairauden seurauksena Kuusela on keskivertoa pienikokoisempi: pituutta on 118 senttiä ja painoa 43,5 kiloa.

– Tavallaan se näkyy vähän kaikessa, mutta sitten toisaalta ei missään. Kun itse on niin tottunut elämään sen asian kanssa, ei siihen kiinnitä paljoa huomiota, Kuusela sanoo.

Helsingin keskustassa sijaitsevalla kuntosalilla Kuusela on yksi vakioasiakas muiden joukossa. Pari vuotta sitten hän aloitti salilla käymisen ja säännölliset voimanostoharjoitukset.

– Huomasin, että siinä kehittyy aika nopeasti, ja sen myötä myös motivaatio kasvoi. Asetin koko ajan tavoitteita ja vuosi sitten teimme kaverini kanssa päätöksen, että kisoihin lähdetään.

Kaikki kuntosalilaitteet eivät sovellu keskivertoa pienemmälle ruumiinrakenteelle, mutta Kuusela sanoo pärjäävänsä hyvin niillä, joita voi käyttää.

World Dwarf Gamesistä kultamitali

World Dwarf Games 2017 -kisat järjestettiin Kanadan Guelphissa elokuun alkupuolella. Jenni Kuuselan lisäksi Suomesta lähti kisoihin kolme urheilijaa: Reetta Jokinen, William Söderling sekä Henrik Krogius.

Helposti voisi ajatella, että koripalloa ei tällaisissa kisoissa voisi olla, mutta kyllä se lajilistalta löytyy.

Jenni Kuusela

Neljän vuoden välein järjestettävä World Dwarf Games on lyhytkasvuisten suurin urheilutapahtuma, jossa sadat urheilijat kisaavat 12 eri lajissa.

– Helposti voisi ajatella, että esimerkiksi koripalloa ei tällaisissa kisoissa voisi olla, mutta kyllä se sieltä lajilistalta löytyy. Me kävimme katsomassa yhtä peliä, ja huomasimme, että pelaajat ovat todella taitavia ja pystyvät ihan eri tavalla tekemään harhautuksia ja estämään toisia, kun siinä ei ole mitään kaksimetrisiä pelaajia edessä, Kuusela sanoo.

Omassa lajissaan penkkipunnerruksessa Kuusela nappasi kirkkaimman mitalin: alle 44-kiloisten painoluokassa voitto irtosi tuloksella 50 kiloa. Yhteensä suomalaisurheilijat saivat kisoista kuusi mitalia.

– Tavoitteena on, että neljän vuoden päästä Suomesta kisoihin lähtee huomattavasti isompi joukko. Vuonna 2013 Suomesta oli yksi urheilija, nyt meitä oli jo neljä, Kuusela kertoo.

"Kääpiöt ovat satuolentoja"

World Dwarf Games -kisojen nimessä esiintyvä sana dwarf  saattaa äkkiseltään kalskahtaa korvaan ja kuulostaa hivenen epäasialliselta termiltä.

Kyseessä kuitenkin on korrekti englanninkielinen ilmaisu lyhytkasvuisesta ihmisestä, kertoo Lyhytkasvuiset ry:n puheenjohtaja Sanna Leppäjoki.

– Ymmärtääkseni englanniksi midget on loukkaava sana, mutta dwarf ei ole niin paha, vaikka Snowhiten eli Lumikin kavereita kutsutaankin termillä dwarfs.

Muita asiallisia sanamuotoja ovat Leppäjoen mukaan esimerkiksi people with short stature tai restricted growth. Yhdysvalloissa lyhytkasvuisten yhdistys on nimeltään Little people of America.

Suomeksi lyhytkasvuisista käytetään yksiselitteisesti termiä lyhytkasvuinen tai lyhytkasvuinen henkilö. Sen sijaan esimerkiksi kääpiö-sanaa useimmat pitävät loukkaavana.

– Kääpiöt ovat satuolentoja, eivät oikeita ihmisiä, Jenni Kuusela tiivistää.

Ruotsiksi oikea ilmaisu on Leppäjoen mukaan kortvuxen tai kortväxt person. Hän kuitenkin muistuttaa, että on olemassa helpompikin tapa.

– Yleisesti ottaen jos joku miettii miten kutsua, niin voi vaikka kysyä etunimeä ja käyttää sitä.

Juttua on muokattu 23.8. klo 9.32: Korjattu Sanna Leppäjoen nimi oikeaan kirjoitusasuun.