Marokkolaista imaamia epäillään Espanjan terroristien johtajaksi – Lue, mitä Barcelonan iskusta tähän mennessä tiedetään

Päätekijänä pidetään Ripollin pikkukaupungin imaamiksi ryhtynyttä miestä, jolla oli takanaan vankeustuomio huumekaupasta.

Barcelonan isku 2017
Räjähdyksessä kuolleiden ruumiita kuljettiin pois tapahtumapaikalta Alcanarissa 20. elokuuta.
Räjähdyksessä kuolleiden ruumiita kuljettiin pois tapahtumapaikalta Alcanarissa 20. elokuuta.Jose Jordan / AFP

*MADRID *Espanjassa kuva Katalonian iskujen tekijöistä on tutkinnan edetessä alkanut tarkentua.

Barcelonan joukkoyliajo viime torstaina, Cambrilsin rantakadun puukotukset ja hieman aiempi omakotitalon räjähdys olivat kaikki saman terroristisolun tekoja, sanovat Espanjan rikostutkijat.

Solu on paikannettu Ripollin pikkukaupunkiin, joka sijaitsee Pyreneiden juurella parin tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta.

Poliisi arvelee, että päätekijä oli Ripollin muslimiyhteisön imaamiksi vuonna 2015 palkattu 45-vuotias marokkolainen nimeltään Abdelbaki Es Satty.

Ei poliisin seurannassa

Es Satty ei ollut poliisin seurannassa, eikä hänen tiedetä levittäneen radikaalia islamin tulkintaa julkisesti moskeijassa.

Hän oli saanut vuonna 2010 Espanjassa neljän vuoden vankeustuomion hasiksen salakuljetuksesta.

Tuomion jälkeen hän oli ryhtynyt uskonnolliseksi ja päässyt imaamiksi pikkukaupunkiin, jossa oli vaikeuksia löytää ketään tehtävään.

Poliisi yrittää selvittää, oliko hän solminut radikaaliyhteyksiä matkoillaan Belgiaan, Ranskaan ja Marokkoon. Hän pyrki imaamiksi myös Belgiassa, mutta ei saanut paikkaa, koska siihen vaadittiin puhdas rikosrekisteri.

Turvallisuusjoukkojen jäseniä seisomassa vartiossa asuintalon edessä.
Turvallisuusjoukkojen jäseniä seisomassa vartiossa asuintalon edessä Ripolissa. Robin Townsend / EPA

Hän näyttää sen jälkeen keränneen vaivihkaa terroristisolun Ripollin musliminuorista, joista eräät olivat vielä alaikäisiä poikia. Epäiltyjä on toistakymmentä, useat heistä nyt kuolleita.

Osa nuorista oli syntynyt Marokossa, toiset marokkolaisista vanhemmista Espanjassa. Espanjan noin kaksimiljoonaisesta muslimiväestöstä selvästi suurin joukko on marokkolaistaustaisia.

Imaami "lähti lomalle"

Ripollin muslimiyhteisöstä kerrotaan Espanjan lehdille, että pari kolme kuukautta sitten Es Satty ilmoitti lähtevänsä pitemmälle lomalle.

Samoihin aikoihin Alcanarissa, Katalonian eteläosassa sijaitsevaan syrjäiseen, tyhjään taloon ilmestyi asumaan nyt terroristeiksi paljastunut ryhmä.

Talon naapurit sanovat, että asukkaat olivat kovin nuoria, mutta mukana oli aikuinen, parrakas mies, jonka kuvaus sopii Ripollin imaamiin.

Viime keskiviikkona vähän ennen puoliyötä valtaisa räjähdys repi talon kappaleiksi.

talo hajalla
Ripollin imaamin epäillään saaneen surmansa räjähdyksessä Alcanarissa. Jaume Sellart / EPA

Isolle tontille oli koottu nestekaasupulloja, joita löytyi toistasataa vielä räjähdyksen jälkeenkin. Räjähdyksen luultiin aiheutuneen kaasupulloista.

Lähemmissä tutkimuksissa on kuitenkin löytynyt jälkiä asetoniperoksidista (TATP), joka on etenkin itsemurhaterroristien käyttämä räjähde.

Terrorijärjestö Isisin piirissä tämä räjähde kulkee kertoman mukaan myös nimellä "Saatanan äiti", ja sen valmistus on hyvin riskialtista.

Räjähdyksen epäillään tappaneen Ripollin imaamin ja samalla myös yhden tai kaksi hänen oppipoikaansa. Jäänteiden tutkinta vie aikaa.

Cambrilsissa piti tappaa kuin Turussa

Poliisin teoria on, että terroristisolun tarkoitus oli rakentaa kolme isoa autopommia, joissa kaasupullot vahvistaisivat räjähdysvoimaa. He olivat vuokranneet kolme pakettiautoa.

Onnettomuuden takia valittiin kakkossuunnitelma. Torstaina Barcelonan La Rambla -turistikadulla ajettiin pakettiautolla ihmisten päälle, ja Cambrilsin lomakohteen rantakadulla aiottiin puukottaa hengiltä vastaantulijoita.

Barcelonan yliajossa kuoli ainakin 13 ihmistä ja satakunta loukkaantui. Useita on yhä kriittisessä tilassa.

Uhrien muistoksi jätettyjä kynttilöitä ja kukkia sekä kyltti, jossa lukee Rukoilkaa Barcelonan puolesta.
Yliajon uhrien muistoksi jätettyjä kynttilöitä ja kukkia Barcelonassa.Quique Garcia / EPA

Cambrilsin hanke törmäsi poliisin tiesulkuihin. Tapahtui poliisin yliajo, minkä jälkeen yksi poliisimies ampui viidestä terroristista neljä kuoliaiksi.

Viides terroristi ehti puukottaa yhden naisen hengiltä ja haavoittaa toista, kunnes siviilipukuiset poliisit ampuivat häntäkin kuolettavasti.

El País -lehden mukaan terroristeilta löytyi useita veitsiä. He olivat myös pukeneet päälleen räjähdevyöt, jotka kuitenkin osoittautuivat hämäykseksi.

Imaami on yhä kateissa

Ripollin pikkukapungissa on pidätetty kolme nuorta miestä epäiltyinä yhteyksistä tekoihin. Heistä kahdella oli veli iskuihin osallistuneiden joukossa.

Neljäs pidätetty on Alcanarin räjähdyksestä hengissä selvinnyt mies, joka on epäillyistä ainoa, joka ei ole Ripollista. Häntä poliisi pitää avaintodistajana.

Kuulustelut tutkintatuomarin johdolla alkavat tiistaina Madridissa.

Viisi tekijää on varmuudella kuollut. Lisäksi Alcanarin raunioista on löytynyt ainakin kahden ihmisen jäänteitä, joiden tunnistus siis on kesken.

Poliisi on etsintäkuuluttanut kadonneina Abdelbaki Es Sattyn, Barcelonan yliajajaksi maanantaina vahvistetun Younes Abouyaaqoubin sekä Youssef Aallaa -nimisen ripollilaisen.

Abouyaaqoub vahvistettiin yliajajaksi valvontakamerakuvien perusteella. Hänen katsotaan myös paetessaan murhanneen barcelonalaisen miehen, jonka auton hän halusi anastaa.

"Pojat on aivopesty"

22-vuotiaan Younes Abouyaaqoubin epätoivoinen äiti puhui tv-kameroille viikonloppuna Ripollin keskusaukiolla. Hän vetosi poikaansa, jotta tämä antautuisi. Toisen musliminaisen tulkkaamana hän sanoi, että on parempi olla vankilassa tai kuolla kuin tappaa muita ihmisiä.

Kahden epäillyn äidit ja yhden sisko sanoivat olevansa täysin yllättyneitä tapahtumista. Monet ripollilaiset vakuuttivat samaa.

– He olivat hyviä poikia. Heidät on aivopesty, sanoi vanha muslimimies Espanjan tv:lle.

Pakettiauto ajoi tahallaan jalankulkijoiden päälle Las Ramblasissa.
Terrori-iskusta järkyttyneitä ihmisiä Barcelonan keskustassa torstaina.David Armengou / EPA

– He eivät juuri käyneet moskeijassa. Heillä ei ollut mitään käsitystä siitä, mitä islam on. Me tuomitsemme väkivallan, sanoi muslimiyhteisön puheenjohtaja Ali Yassine, jota toinen tv-kanava haastatteli.

Ripollin runsaasta 10 000 asukkaasta noin 500 on islaminuskoisia, monet heistä Marokosta tulleita.

Muualla Espanjassa nähtiin viikonloppuna muslimiväestön mielenilmauksia, joissa tuomittiin terrorismi tunnuksella "Ei minun nimissäni".

Madridissa erään moskeijan seinään maalattiin uhkaus "kuolema islamille". Moskeijan imaami sanoi ymmärtävänsä reaktion.

– Mutta moskeijat eivät radikalisoi ketään. Poliisi valvoo meitä jatkuvasti. Radikaalit suuntaukset toimivat piilossa, hän sanoi.