1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Lapin matkailun kasvu nuupahti kesäkuussa

Vielä alkuvuonna kirjattiin jopa kaksinumeroisia kasvulukuja.

Moni Lappiin matkustava pysähtyy täällä. Napapiirin Pajakylä Rovaniemellä kesäkuussa. Kuva: Uula Kuvaja / Yle

Lapin matkailun kasvuvauhti on hiipunut vilkkaan alkuvuoden jälkeen. Yöpymiset Lapin majoitusliikkeissä vähenivät kesäkuussa hieman eli 0,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Kotimaisten yöpymiset vähenivät kahdeksan prosenttia, mutta ulkomaisten nousivat liki 14 prosenttia. Ulkomaalaisista ylivoimaisesti eniten Lapissa yöpyi saksalaisia, joiden käynneissä kasvua oli runsas neljännes.

Kaikkiaan rekisteröityjä yöpymisiä kirjattiin Lapissa kesäkuussa vajaat 150 000.

Aiemmin tänä vuonna yöpymiset kasvoivat reippaasti. Esimerkiksi tammikuussa nousua oli huimat yli 27 prosenttia ja vielä huhtikuussakin liki 17 prosenttia edellisvuodesta.

Rovaniemi virkistyi

Rovaniemellä matkailu kuitenkin virkistyi kesäkuussa. Rekisteröityjen yöpymisten määrä kasvoi kesäkuussa 13 prosenttia edellisvuoden kesäkuusta. Suomalaisten matkailijoiden määrä väheni, mutta ulkomaalaisten yöpymiset puolestaan kasvoivat yli kolmanneksella. Eniten kesäkuun matkailijoita tuli Saksasta.

Rovaniemellä yöpyneistä matkailijoista reilu puolet oli ulkomaalaisia. Lentomatkustajien määrä kasvoi viidenneksen edellisvuodesta.

Kiinalaisten yöpymiset: 140 prosentin nousu

Vuoden ensimmäisen puoliskon yhteenlasketut yöpymiset Lapissa ovat 13 prosenttia suuremmat kuin vuotta aiemmin. Ulkomaisten yöpymiset ovat peräti 30 prosenttia edellisvuotta edellä, kotimaisten yöpymisiä on puolestaan runsaan prosentin viime vuotista vähemmän.

Rekisteröityjä yöpymisiä oli Lapissa tammi-kesäkuussa yhteensä runsaat 1,5 miljoonaa. Lukemasta vajaat 53 prosenttia oli ulkomaalaisten.

Ranskalaiset ykkösinä

Eniten ulkomailta Lapissa majoittui ranskalaisia, toiseksi eniten saksalaisia ja kolmanneksi eniten brittejä. Heitä on käynyt huomattavasti enemmän Lapin hotelleissa kuin kiinalaisia. Kiinalaisten yöpymiset ovat kuitenkin kasvaneet roimasti tammi-kesäkuussa, peräti 140 prosenttia.

Tammi-kesäkuun kovimmat kasvuluvut on kirjattu Lapissa Sallassa ja Sodankylässä, kummassakin noin 30 prosenttia. Eniten rekisteröityjä yöpymisiä, runsaat 313 000, oli Kittilässä.

Luvut ovat Tilastokeskuksen ennakkotietoja. Tilastoissa on mukana majoitusliikkeet, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa. Mukana ei ole esimerkiksi monia lomamökkejä eikä kotimajoitusta.