Sininen tulevaisuus -ryhmän ministerit vaativat terroristilakeja Suomeen

Perussuomalaisista irtaantunut Sininen tulevaisuus pitää tiedustelulakien pikaista säätämistä välttämättömänä, mutta niiden lisäksi tarvitaan erityisiä terrorismilakeja.

politiikka
Uusi vaihtoehto -ryhmän eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhoa haastatellaan ministeriryhmän kokouksen tiedotustilaisuudessa eduskunnassa Helsingissä maanantaina 21. elokuuta 2017.
Uusi vaihtoehto -ryhmän eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ministeriryhmän kokouksen tiedotustilaisuudessa eduskunnassa Helsingissä 21. elokuuta.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Sinisten ministeriryhmän puheenjohtajan, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon mukaan viranomaiset tarvitsevat tiedustelulakien lisäksi järeämpiä keinoja yrittäessään estää Turun puukotusiskun kaltaisia tekoja.

– Meillä on oltava keinot laittomasti maassa olevien, turvallisuusuhiksi luokiteltujen henkilöiden säilöönottoon, Terho sanoi ministeriryhmänsä kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa.

Terhon mukaan Suomeen palaavat jihadistitaistelijat on saatettava vastuuseen teoistaan. Terho olisi valmis peruttamaan heiltä Suomen kansalaisuuden.

– Myös radikaalia islamistista opetusta varten lähetettyyn ulkomaiseen rahoitukseen on kyettävä tarvittaessa puuttumaan.

Säilöön, jos epäillään vaaralliseksi

Terho pitää tärkeänä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet passitetaan nopeasti pois Suomesta. Terroristilakeja tarvitaan, jos paperittomia kuitenkin jää Suomeen. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanneet voitaisiin ottaa säilöön, jos heitä epäillään vaarallisiksi.

Siniset eivät nimeä mitään maata esimerkiksi vastaavasta lainsäädännöstä.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan mukaan tällaiset asiat selvitetään vasta lain valmisteluvaiheessa.

Pienituloisille verohelpotuksia

Perussuomalaisista irtaantunut ryhmä käyttää itsestään nimeä Sininen tulevaisuus, vaikka virallisesti se on yhä Uusi vaihtoehto -niminen eduskuntaryhmä. Nimenvaihdos aiotaan tehdä heti, kun eduskunta aloittaa syyskautensa syyskuun alussa.

Ministeriryhmän budjettitavoiteeet liittyivät verotukseen. Sinisten mielestä vuoden vaihteessa poistuva lapsivähennys pitäisi korvata erityisellä lapsiperheiden työtulovähennyksellä.

Bensan tai sähkön veroja siniset eivät korottaisi. Sen sijaan alkoholiveron korotuksesta ryhmä on valmis keskustelemaan.

Verohelpotukset ryhmä suuntaisi pieni- ja keskituloisille. Sen sijaan solidaarisuusveroa ryhmä jatkaisi.