1. yle.fi
  2. Uutiset

Frisbeegolf kuohautti tunteet – lenkkeilijä voi saada kiekosta päähänsä

Lenkkeilijät ja asukkaat ovat suivaantuneet frisbeegolf-radasta. Aikaisemmin rauhalliseen lenkkimaastoon ja asuinalueelle on noussut rata, joka on kuohauttanut paikallisten tunteet. Jopa kangasvuokot on otettu mukaan kiistaan.

frisbeegolf
Frisbeekiekkoja maalikorissa.
Frisbeegolf on kuumentanut tunteita Lappeenrannassa. Meteli ja vaaranpaikat häiritsevät alueen asukkaita ja lenkkeilijöitä.Pirkko Tainio / Yle

Kiekot kopsahtelevat puihin, metalliketjut kilisevät, huutoa ja kiroilua. Tällainen äänimaisema on nykyään arkipäivää Marjatta Buurin kodissa.

– Tule itse katsomaan millainen kotipihamme on, kehotti Marjatta Buuri, joka oli näreissään uudesta frisbeegolf-radasta.

Taloyhtiön pihamaalla voi saada Marjatta Buurin mukaan frisbeen päähänsä, koska rata sijaitsee niin lähellä taloa. Lähin heittopaikka sijaitsee talosta 27 metrin päässä.

– Istuskelin talon pihalla penkillä, niin kuului kopsahdus. Ajattelin, että tippuiko männystä oksa. Sitten olikin frisbee ihan vieressä, kertoo Marjatta Buuri. Ja huokaisee, että onneksi frisbee lennähti mäntyyn, koska muuten se olisi osunut hänen päähänsä.

Kangasvuokkoihin tai liito-oraviin ei radalla puututa.

Liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman

Heinäkuun lopussa Lappeenrannan Huhtiniemeen on avattu 18-väyläinen frisbeegolf-rata, joka sijaitsee lenkkeilymaastossa lähellä asutusta.

Rata on herättänyt siinä määrin tunteita, että siitä on keskusteltu tulisesti paikallislehden mielipidepalstoilla ja kaupungin facebook-ryhmässä. Radasta on myös keritty tehdä jo valitus Lappeenrannan kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakuntaan.

Huhtiniemessä frisbeegolfin heittopaikka
Yksi heittopaikka on asukkaiden mukaan liian lähellä taloa ja aiheuttaa vaaratilanteita, jos kiekko lähteekin väärään suuntaan.Elli Sormunen/Yle

Meteli ja myllätty luonto pistävät vihaksi

Valituksia on tullut peliporukoiden aiheuttamasta metelistä, jota on kantautunut lähialueen koteihin kello 23 asti. Lisäksi korien paikoista on valitettu. Korien asettelu on valittajien mukaan liian lähellä asutusta. Myös on väitetty, että rauhoitettuja kangasvuokkoja olisi radalla peitelty kivituhkalla, muttä tämä valitus on osoittautunut aiheettomaksi.

Lenkkeilijät ovat puolestaan valittaneet, että vanha ja rauhallinen lenkkimaasto on muuttunut rauhattomaksi ja jopa vaaralliseksi, kun frisbeet liitelevät lenkkeilijöiden ympärillä. Myllätty luonto harvennettuine puineen närää myös kaupunkilaisia.

– Luontoarvoja on selvitetty kaavaa varten. Ja ne on otettu huomioon. Luontoarvoselvityksessä on katsottu, että kangasvuokkoihin tai liito-oraviin radalla ei puututa, sanoo liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman.

Frisbeet viilettävät lenkkeilijöiden seassa

Luonnossa risteilevät polut ovat olleet lenkkeilijöiden aktiivisessa käytössä Huhtiniemessä. Nyt kun ilmassa viilettää frisbeet lenkkeilijöiden seassa, niin vimma puolustaa vanhoja lenkkipolkujaan on Oksmanin mukaan ymmärrettävää.

– Alueella liikkuvia opastetaan ja varoitetaan uudesta radasta. Kaikilla väylillä heittopaikat on suunniteltu niin, että frisbeegolf-heittäjät näkevät hyvin kuntopolulla liikkujat, kertoo Ilkka Oksman Lappeenrannan kaupungilta.

Heittäjä on aina vastuussaan pelivälineestään. Vastuullinen heittäjä ei heitä, jos radalla näköpiirissä on ihminen.

Harrastaja Timo Mäntylä

Hänen mukaansa kuitenkin Huhtiniemeen ja sen lähialueelle jää edelleen runsaasti metsämaastoa, missä voi vapaasti liikkua. Kuntopolusta on 18 prosenttia frisbeegolfaajien käytössä.

Kaupunki tunnustaa virheet

Valitukset ovat kaikuneet niin kaupungin kuin myös paikallisen frisbeegolf-yhdistyksen korviin. Lähialueiden asukkaat olivat muun muassa tietämättömiä siitä, kun keväällä rataa alettiin rakentaa. Asukkaiden kuulemispakkoa ei ole, koska alueella on yleiskaava ja kaupunki omistaa maan.

– Ennakkoon ei asukkaita kuultu. Siinä teimme virheen. Asukkaiden kuulemismenettely olisi ollut hyvä tapa, tunnustaa liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman.

Lisäksi talon pihalle suhahtavat kiekot yritetään jatkossa estää. Kaupunki lupaa asentaa lähiviikkojen aikana puiden väliin verkon, joka estää kiekkojen lentämisen talojen pihoille.

Lenkkeilijöiden pään yli suhahtaviin kiekkoihin ei ole muuta ratkaisua kuin heittotapa ja heittäjän vastuu.

– Heittäjä on aina vastuussaan pelivälineestään. Vastuullinen heittäjä ei heitä, jos näköpiirissä on ihminen, kommentoi Willimiehen disc golf-yhdistyksestä puheenjohtaja Timo Mäntylä.

Myöhäinen pelaaminen yritetään estää jatkossa laittamalla paikan päälle tieto peliajoista.

– Rataa pitää parantaa edelleen ja avata näkymiä heittäjille muun muassa harventamalla oksistoa, toteaa Ilkka Oksman liikuntatoimesta.

Lue seuraavaksi