1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. poliisi

Poliisitarkastaja toiminnasta perjantaina: Jokainen poliisi olisi osannut toimia tilanteessa

Poliisi onnistui pysäyttämään puukottajan Turussa nopeasti. Poliisitarkastaja Ari Alasen mukaan poliisin hyvä peruskoulutus auttoi asiassa.

Poliisien osaaminen sekä tiedot ja taidot ovat ajan tasalla perjantain kaltaisissa tapauksissa toimimisessa, arvioi poliisitarkastaja Ari Alanen. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Perjantaina poliisi pysäytti puukottajan minuuttien sisällä tapahtumien alkamisesta. Poliisitarkastaja Ari Alanen Poliisihallituksesta sanoo, että kiinniottotilanteet harjoitellaan niin, että tuli tilanne kenelle tahansa poliisille eteen, tilanteessa toimitaan samalla tavoin.

– Toimintamallit ovat iskostuneet niin sanotusti selkärankaan. Koulutuksen ja harjoittelun avulla on tullut selkeäksi, miten tilanteessa tulee toimia. Olisi tilanteessa paikalle tullut poliisi ollut rikostutkija tai kentällä toimiva poliisi, jokainen olisi pystynyt tilanteessa toimimaan samalla tavalla, Alanen sanoo.

Hänen mukaansa puukottajan nopeaa kiinniottoa auttoi poliisien hyvä peruskoulutus.

– Olemme onnistuneet rekrytoimaan hyviä henkilöitä poliisikoulutukseen ja kentälle koulutuksesta tulevien poliisien perustaidot ovat erittäin hyvällä tasolla.

Poliisiammattikorkeakoulussa poliisien voimankäyttöä opettava ylikomisario Jukka Salomaa sanoo, että perustutkintokoulutuksen jälkeen poliisien osaamista täydennetään harjoittelulla ja ylläpitävällä koulutuksella, jonka kautta poliisille muodostuu ammattitaito perjantain kaltaisten tilanteiden ratkaisemiseen.

"Jatkossa entistä tarkkaavaisempia"

Perjantaina Turussa poliisi pysäytti puukottajan ampumalla tätä alavartaloon. Ylikomisario Jukka Salomaa kertoo, että poliisilaki ohjeistaa käyttämään lievintä tehokkainta toimivaa keinoa.

– Ampuma-aseen käytön edellytyksenä on, että henkilö käyttää vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle. Ja, ettei ole siis käytettävissä mitään lievempää keinoa.

Alanen sanoo, että poliisilaitoksissa poliisien ammattitaitoa ylläpitävä harjoittelu on monipuolista. Harjoitteissa keskitytään voimakeinojen harjoitteluun ja sen arvioimiseen mitä voimankäyttövälineitä tilanteissa voi käyttää.

Hänestä poliisien osaaminen, tiedot ja taidot ovat ajan tasalla vastaavissa tapauksissa toimimiseksi.

– Jatkossa ollaan vain entistä tarkkaavaisempia ja lähdetään ehkä entistä herkemmin puuttumaan tilanteisiin.

Ylikomisario Jukka Salomaa sanoo, että poliisikoulutuksen tulee seurata aikaansa.

– Maailma muuttuu, tekotavat muuttuvat. Koulutuksen ja poliisitoiminnan tulee seurata tätä muutosta, jotta pystymme vastaamaan tähän haasteeseen.