Silmänräpäyksen kestäviä keijusalamoita tallennettiin Mikkelissä videolle – "Tämä on tietääkseni ensimmäinen kerta Suomessa"

Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne onnistuivat kuvamaan videolle keijusalamoita. Öiden pimentyminen helpottaa yläsalamoiden tallentamista.

Tähtitiedeharrastus
Keijusalama

Ukkosrintama 300 kilometrin päässä ja elokuun pimeä yö olivat yhdistelmä, joka mahdollisti keijusalamoiden tallentamisen videolle maanantaina. Mikkeliläiset tähtiharrastajat Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne onnistuivat kuvaamaan keijusalamoita Mikkelin Ursan tähtitornista noin klo 01.20.

Keijusalamat ovat yläsalamoita, jotka ovat seurausta voimakkaan, usein positiivisen maasalaman iskusta. Maasalama voi aiheuttaa erittäin nopean, voimakkaan ja laaja-alaisen muutoksen ukkospilven sähkökentässä. Tämä äkillinen ja voimakas sähkökentän muutos kiihdyttää alkeisvarauksia, jotka törmäävät yläilmakehän happi- ja typpi molekyyleihin ja saa aikaan sinisiä ja punaisia valoilmiöitä, yläsalamoita.

Mikkelin Ursan puheenjohtajan Aki Taavitsaisen mukaan öiden pimentyessä elokuussa yläsalamoiden havaitseminen ja kuvaaminen mahdollistuu, jos ukkosia esiintyy sopivalla etäisyydellä ja havaintopaikalla on selkeää.

– Olemme aiempina vuosina onnistuneet niitä valokuvaamaan, mutta nyt saimme tämän äärimmäisen nopean ilmiön myös videolle. Tämä on tietääkseni ensimmäinen kerta Suomessa, kun keijusalamat on saatu videoitua, toteaa Taavitsainen.

Yläsalamat ovat melko tuoreita tapauksia maailmalla, sillä ensimmäiset viralliset havainnot niistä saatiin vasta vuonna 1989. Tämän jälkeen niitä on jahdattu ympäri maailmaa.

– Koska yläsalamat ovat valoisuudeltaan heikkoja, on niiden havaitseminen korkeilla leveysasteilla haastavaa, jatkaa Taavitsainen.