1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotisynnytys

Synnytys ilmajoogaliinassa, altaassa, sängyssä tai lattialla – Vantaalainen doula järjesti tilat kotisynnyttäjille

Vantaalaisella yksityisellä synnytysvastaanotolla voi synnyttää kodinomaisissa oloissa.

kotisynnytys
Piia Jokela-Nuoranen näyttää, miten synnytysaltaassa saa mukavan asennon.
Piia Jokela-Nuoranen näyttää, miten synnytysaltaassa saa mukavan asennon.Hedvig Sandell / Yle

Vantaalainen Piia Jokela-Nuoranen on doula eli synnytystukihenkilö. Hän on avannut kotinsa kellariin tilat sellaisille synnyttäjille, jotka eivät halua synnyttää sairaalassa, mutta eivät myöskään omassa kodissaan, kertoo Svenska Yle.

SynnytysSylissä on kodinomaisesti sisustetut tilat, ja se sijaitsee 15 minuutin matkan päässä Jorvin sairaalasta.

Jokela-Nuoranen on toiminut doulana vuodesta 2009 lähtien. Doula on synnyttävän naisen tukihenkilö, joka auttaa ja opastaa äitiä ennen synnytystä, sen aikana ja vielä synnytyksen jälkeenkin.

Osa doulista toimii vapaaehtoisina, mutta toisille se on ammatti. Doula ei ole suojattu nimike, joten kuka tahansa voi kutsua itseään doulaksi.

Jokela-Nuoranen on mukana noin kymmenessä synnytyksessä vuosittain. Synnytysyritystään hän on pyörittänyt noin vuoden ajan. Tähän mennessä hänen kellarissaan on syntynyt viisi lasta, joista kaksi on hänen omiaan.

Minuun iski ajatus, että jos on laillista synnyttää omassa kodissaan, on varmasti myös oltava laillista synnyttää jonkun toisenkin kotona.

Piia Jokela-Nuoranen

Jokela-Nuoranen kertoo saaneensa yhteydenoton Aluehallintovirastosta pian synnytysvastaanottonsa avaamisen jälkeen. Hänen piti selventää viranomaisille, miten hänen synnytysvastaanottonsa toimii.

Yksityinen terveydenhuoltopalveluja tarjoava yritys tarvitsee aluehallintoviranomaisen luvan toiminnalleen. Jokela-Nuoranen ei kuitenkaan myy terveydenhuollon palveluja vaan vuokraa ainoastaan tilojaan synnyttäjille. Tilat vuokraava synnyttäjä puolestaan päättää itse, minkälaista ammattihenkilökuntaa hän palkkaa hoitamaan synnytystään.

– Käytännössä synnyttäjä ja hänen perheensä vuokraavat synnytystilan ennen synnytystä. Täällä ei ole töissä ketään sairaanhoitajaa, joten synnyttäjän on suositeltavaa järjestää vähintään kätilö paikalle, Jokela-Nuoranen kertoo.

Jokela-Nuoranen ei ole itse kätilö, mutta tarjoaa mielellään doulan palveluksiaan naisille, jotka haluavat synnyttää hänen kellarissaan.

– On täysin laillista synnyttää kotona, ja se on todellinen vaihtoehto.

Doulan keittiö.
Synnyttäjällä on pieni keittiö käytössään.Hedvig Sandell / Yle

Jokela-Nuoranen sai idean synnytysvastaanoton perustamisesta viisi vuotta sitten, kun hän oli hallituksen puheenjohtajana Aktiivinen Synnytys -yhdistyksessä. Hän ja muut hallituksen jäsenet pohtivat erilaisia vaihtoehtoja sairaalassa synnyttämiselle.

– Minuun iski ajatus, että jos on laillista synnyttää omassa kodissaan, on varmasti laillista synnyttää myös jonkun toisen kotona, kertoo Jokela-Nuoranen.

Jokela-Nuoranen päätti ostaa talon, jonka kellariin hän remontoi tilat synnytyksiä varten. Kellarissa on pieni keittiö, olohuone, sauna ja kylpyhuone. Synnyttäjä päättää itse, missä hän haluaa synnyttää.

– On suosittua synnyttää synnytysaltaassa, mutta synnyttäminen käy hyvin myös sängyssä, lattialla, saunassa, suihkussa tai joogamatolla.

Tarjolla on myös ilmajoogaliina, jonka voi ripustaa olohuoneen kattoon tai synnytysaltaan yläpuolelle. Siinä synnyttäjä voi tehdä rentouttavia harjoituksia tai viedä synnytyksen loppuun saakka, jos siltä tuntuu.

Lapsetkin voivat seurata synnytystä

Jokela-Nuorasen mukaan synnyttäjä ja tämän perhe saavat olla rauhassa hänen tiloissaan, ja myös synnytys saa edetä omassa tahdissaan.

– Täällä ei ole samoja rutiineja kuin sairaalassa, ja synnyttäminen on rennompaa. Koko perhe on tervetullut tänne. Lapset voivat leikkiä omien lasteni kanssa, tai he voivat seurata synnytystä, jos haluavat.

Lääkkeellistä kivunlievitystä Jokela-Nuorasen synnytysvastaanotto ei kuitenkaan voi tarjota.

– Jos synnyttäjä toivoo sellaista, sairaala on hänelle oikea paikka.

Piia Jokela-Nuorasen sauna.
Jokela-Nuorasen synnytyskellarissa on tällainen sauna.Hedvig Sandell / Yle

THL ei suosittele kotisynnytystä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei suosittele kotisynnytystä, vaikka se onkin laillista.

Jos nainen silti haluaa synnyttää kotioloissa, viranomaisten laatimassa äitiysneuvolaoppaassa (siirryt toiseen palveluun) suositellaan, että paikalla on kaksi kätilöä tai lääkäri ja kätilö.

– He osaavat hoitaa synnytyksen ja tarvittaessa elvyttää vastasyntyeen. Hätätilanteessa toinen pystyy huolehtimaan vastasyntyneestä ja toinen äidistä. Synnytys voi aina olla yllätyksellinen, vaikka kaikki näyttäisi ensin hyvältä, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti.

Aluehallintovirasto ei ota kantaa Jokela-Nuorasen yksityisen synnytysvastaanoton toimintaan, sillä kyseessä ei ole yksityisestä terveydenhuollosta annetussa laissa tarkoitettu terveyden- tai sairaanhoidon toimipaikka.

– Synnyttäjän tai vastasyntyneen lapsen tila voi nopeasti huonontua synnytyksen aikana. Silloin on tärkeää saada tarvittavaa apua välittömästi, Uudenmaan aluehallintoviraston ylitarkastaja Paula Hevosmaa kuitenkin muistuttaa.

Lue alkuperäinen juttu Svenska Ylen sivuilta.

Lue seuraavaksi