Turvapaikanhakijat osallisina kolmeen viimeaikaiseen terrori-iskuun

Yle kävi läpi 10 viimeisintä terrori-iskua Euroopassa. Useimmiten tekijä on radikalisoitunut ensimmäisen tai toisen sukupolven maahanmuuttaja.

terrorismi
Uhrien muistoksi jätettyjä kynttilöitä ja kukkia sekä kyltti, jossa lukee Rukoilkaa Barcelonan puolesta.
Barcelonan uhrien muistoksi jätettyjä kynttilöitä ja kukkia.Quique Garcia / EPA

Turvapaikanhakijaksi rekisteröityneet henkilöt ovat syyllistyneet Euroopassa kolmeen ihmishenkiä vaatineeseen terrori-iskuun kahden viime vuoden aikana. Useimmiten iskujen tekijät ovat kuitenkin EU:n kansalaisia, joiden sukujuuret johtavat Pohjois-Afrikkaan.

Turvapaikanhakijat ovat alttiita radikalisoitumiselle, arvioi Ulkopoliittisen instituutin terrorismin tutkija Teemu Tammikko.

– Isisin propagandan mukaan Eurooppa ei hyväksy muslimeja, että heitä sorretaan. Jos jonotetaan vuosikausia vastaanottokeskuksissa, tähän ajatukseen voi alkaa uskoa, Tammikko analysoi.

Viime vuonna Euroopan unionin jäsenmaat ottivat vastaan 1,2 miljoonaa turvapaikanhakijaa, joista 700 000:lle myönnettiin suojelua. Kaikkien tulijoiden taustoja on mahdotonta selvittää vedenpitävästi.

– On olemassa riski, että terroristiverkostot käyttävät pakolaisvirtoja eräänlaisena takaporttina päästäkseen EU:n alueelle, tutkija sanoo.

Tammikon mukaan tällaiset tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia. Toistaiseksi ainoastaan Pariisin ja Brysselin iskujen tekijöiden tiedetään käyttäneet hyväksi pakolaisvirtoja. Lähes kaikki terroristisolun jäsenet olivat EU:n kansalaisia, mutta osa heistä tekeytyi turvapaikanhakijaksi palatessaan Syyriasta Eurooppaan.

Nuorten radikalisoituminen on suurempi riski

Kuusi kymmenestä Euroopassa kahden viime vuoden aikana tapahtuneista terrori-iskuista on ollut ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajien tekemiä.

EU-kansalaisten tekemät iskut ovat paremmin organisoituja ja tuhoisampia kuin turvapaikanhakijoiden suorittamat hyökkäykset, arvioidaan tanskalaisen kansainvälisten suhteiden instituutin kesäkuussa julkaisemassa tutkimuksessa. (siirryt toiseen palveluun)

– Toisen sukupolven maahanmuuttajat ovat ehdottomasti suurempi riskitekijä kuin turvapaikanhakijat, Tammikko sanoo.

Tutkijan mukaan maahanmuuttajien epäonnistunut kotouttaminen eurooppalaisen yhteiskuntaan on yksi selittävä tekijä. Tammikko huomauttaa, että muslimiväestön määrään suhteutettuna Euroopasta on lähtenyt paljon enemmän ihmisiä taistelemaan Isisin riveihin kuin Pohjois-Afrikan väkirikkaista muslimimaista.

– Toisen polven maahanmuuttajat ovat kasvaneet Euroopassa osaksi yhteiskuntaa, mutta jääneet kuitenkin jotenkin ulkosyrjälle. Sitten kun elämässä tulee vaikeuksia, tehdään täyskäännös ja omaksutaan ääriasenne.

– Monesti terroristiverkostojen rekrytoijat kärkkyvät huumeongelmaisia pikkurikollisia, jotka ovat helpoiten käännytettävissä ääriajatteluun, Tammikko jatkaa.

Isisin taistelijat palaavat Eurooppaan?

Euroopasta on viime vuosien aikana lähtenyt arviolta viitisen tuhatta taistelijaa Isisin joukkoihin konfliktialueille. Terroristijärjestö on nyt ahtaalla ja lopullinen tappio on vain ajan kysymys.

– Aikaisempien konfliktien perusteella tiedetään, että suurin osa lähteneistä haluaa lopettaa taistelun ja palata kotiin, Tammikko sanoo.

Mikäli passi on tallessa, EU:n kansalaiset pystyvät Tammikon mukaan palaamaan laillisesti takaisin Eurooppaan. Eri asia on, uskaltavatko taistelijat palata.

– Jos turvallisuusviranomaiset tietävät lähtijöiden henkilöllisyyden, Eurooppaan paluu voi rangaistuksen pelossa arveluttaa.

Tutkijan mukaan suurin ongelma on se pieni ryhmä, joka haluaa palata Eurooppaan ja jatkaa taistelua.

– Vaikka puhuttaisiin vain 10 prosentista kaikista lähtijöistä, tämä on edelleen merkittävä luku. Pienikin ryhmä kokeneita taistelijoita voi saada aikaan tuhoisia iskuja, Tammikko arvioi.

Kuolonuhreja vaatineet terrori-iskut elokuu 2015 – elokuu 2017

1.Turun puukotussarja. Elokuu 2017. Kaksi kuollutta. Epäilty tekijä: marokkolainen turvapaikanhakija. Tutkinta kesken.

2.Barcelonan autoisku. Elokuu 2017. 13 kuollutta. Epäillyt tekijät: ensimmäisen sukupolven marokkolaisia maahanmuuttajia, yksi Espanjan kansalainen. Tutkinta kesken.

3.London Bridge –isku, Lontoo. Kesäkuu 2017. 8 kuollutta. Tekijät: ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajia Pohjois-Afrikasta ja Pakistanista.

4.Manchesterin pommi-isku. Toukokuu 2017. 22 kuollutta. Tekijä: toisen sukupolven maahanmuuttaja, jolla sukujuuria Libyassa.

5.Tukholman autoisku. Maaliskuu 2017. 5 kuollutta. Tekijä: uzbekistanilainen turvapaikanhakija.

6.Lontoon autoisku. Maaliskuu 2017. 4 kuollutta. Tekijä: sukujuuriltaan brittiläinen mies.

7.Berliinin autoisku. Joulukuu 2016. 12 kuollutta. Tekijä: tunisialainen turvapaikanhakija.

8.Nizzan autoisku. Heinäkuu 2016. 85 kuollutta. Tekijä: ensimmäisen sukupolven tunisialainen maahanmuuttaja.

9.Brysselin pommi-iskut. Maaliskuu 2016. 35 kuollutta. Tekijät: toisen sukupolven maahanmuuttajia, joilla sukujuuret Marokossa.

10.Pariisin iskusarja. Marraskuu 2015. 132 kuollutta. Tekijät: Ranskan, Belgian ja Syyrian kansalaisia. Osan sukujuuret Algeriassa, osan Marokossa.

Terrori-iskuksi on tässä määritelty ihmishenkiä vaatineet iskut, joita on tutkittu terrorismina. Lista ei välttämättä ole täydellinen.