Hyppää sisältöön

Miljoonat turistit ruuhkauttavat liikenteen, kun USA valmistautuu auringonpimennykseen

Yhdysvalloissa nähdään vuosisadan auringonpimennys Suomen aikaa iltaseitsemän ja yhdentoista välillä.

Auringonpimennystä ihailemaan saapuneet turistit Oregonissa Keizerin taukopaikalla. Kuva: Yle / Mika Hentunen

**KEIZER, OREGON **Liikenne Valtatie 5:llä Portlandista etelään matelee. Emme kuitenkaan ole sellaisessa koko päivän kestävässä kaaoksessa, josta etukäteen varoitettiin.

Kaikki yrittävät päästä auringonpimennysvyöhykkeelle ennen tapahtuman alkamista - paikallista aikaa varttia yli aamukymmenen (Suomessa klo 20.15).

Auringonpimennys on laajin Yhdysvalloissa 99 vuoteen. Pimeysvyöhyke on 120 kilometriä leveä ja se ulottuu koko maan halki Oregonista Etelä-Carolinaan.

Määränpäämme on tuon vyöhykkeen keskilinjalla, Salemin kaupungissa.

Vuokra-autot loppuivat

Oregonissa on viranomaisten arvioiden mukaan miljoona turistia, enemmän kuin koskaan aiemmin. Sitä on vaikea todistaa, sillä matkailijat ovat levittäytyneet laajalle alueelle koko osavaltiossa ja suuri osa heistä telttailee erämaassa.

Jotain kertoo se, että vuokra-autot loppuivat pari viikkoa sitten käytännöllisesti katsoen koko osavaltion alueella. Mekin jouduimme ajamaan automme Seattlesta Washingtonista.

Autossa tankki oli tyhjillään, ovessa lommo, hansikaslokerosta löytyi puoliksi syöty voileipä. Vaikuttaa siltä, että vuokraamon virkailija antoi oman menopelinsä meille.

Sää mitä mainioin

Määränpäässämme Salemin kaupungissa puistot avattiin sunnuntaina telttailijoille periaatteella ”ensiksi saapuvat saavat parhaat paikat”. Turisteja onkin saapunut kaikkialta maailmasta, eniten Oregonin naapuriosavaltioista Kaliforniasta ja Washingtonista.

Heille on jaettu suojalaseja, jotta he voisivat seurata luonnonspektaakkelia vahingoittamatta.

Auringonpimennyksessä kuu kiertää suoraan auringon eteen niin, että taivas pimenee täydellisesti kahdeksi minuutiksi.

Aamuaurinko paistaa kirkkaasti, joten odotukset ovat korkealla.