Herätys: Puukotusiskun epäillyt oikeudessa, Trump pyörsi Afganistan-puheitaan, moni tinkii terveysmenoista

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pääministeri Juha Sipilä Turun kauppatorilla puukotusten uhrien muistopaikalla 21. elokuuta.
Pääministeri Juha Sipilä vieraili Turun kauppatorilla puukotusten uhrien muistopaikalla 21. elokuuta. Roni Lehti / Lehtikuva

Puukotusiskun vangitsemisoikeudenkäynti on tänään

Turun puukotusten pääepäilty osallistuu istuntoon videon välityksellä sairaalasta. Häntä vaaditaan vangittavaksi epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Vangitsemisoikeudenkäynti on tänään kello 11.

Lisäksi neljää muuta Marokon kansalaista epäillään osallisuudesta terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin ja murhan yrityksiin.

Trump ei luvannut lisäjoukkoja Afganistaniin

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin maanantai-iltainen puhe Afganistanista sisälsi yllätyksiä. Trump ei luvannut maanantai-iltana Afganistaniin lisää joukkoja, kuten ennakoitiin. Trump totesi Afganistanista vetäytymisen olevan mahdotonta. Hän lupasi Yhdysvaltojen taistelevan Afganistanissa voittoon asti.

Presidentti Donald Trump Valkoisen talon ulkopuolella 4. elokuuta 2017.
Presidentti Donald Trump Valkoisen talon ulkopuolella 4. elokuuta 2017.Michael Reynolds / EPA

Rahan puute ajaa tinkimään myös terveysmenoista

Suomalaisista jopa joka viides on rahapulan takia tinkinyt terveysmenoistaan, kuten lääkkeistä, lääkäripalveluista tai hoidoista. Lukema selviää proviisori Katri Aaltosen väitöskirjasta. Kokeneen apteekkarin mielestä kuluttajien ei myöskään ole helppo pysyä perillä Suomen sekavasta lääkekorvausjärjestelmästa.

Apteekkari Kirsi Pietilä esittelee Kontulan apteekissa kakkostyypin diabeteksen lääkkeitä, joiden Kela-korvaus on laskenut
Juha Kivioja / Yle

Stressi aiheuttaa epäselvyyttä sairausloman tarpeesta

Töistä poissaoloon tarvitaan aina perusteltu syy. Sairausajan palkan saaminen edellyttää, että lääkärintodistuksesta löytyy lääketieteellinen tautiluokitus. Stressi on yleisin tilanne, jossa sairausloman tarve on vaikea arvioida. Paljon epäselvyyttä aiheuttaa myös, onko sairauslomaan oikeutta unettomuuden takia. Sekä stressi että unettomuus ovat usein seurausta ongelmista kotona. Yksityiselämään liittyvät huolet eivät kuitenkaan oikeuta palkalliseen sairauslomaan.

Työntekijä jonottaa työterveyshuollossa.
Tiina Jutila / Yle

Naistenklinikan sisäilman laadusta luvassa lisätietoa

Viime viikolla uutisoitiin, että HUS-Kiinteistöt on jo keväällä arvioinut Naistenklinikan olevan yksi sairaanhoitopiirin hankalimpia sisäilmakohteita. HUS tiedottaa asiasta tiistaina henkilökunnalleen ja medialle. HUS-Kiinteistöjen muistion mukaan Naistenklinikan A-siivessä on jo keväällä todettu ”akuutteja sisäympäristöongelmia”.

Naistenklinikka potilas sänky
Antti Kolppo / Yle

Lappiin virtaa kylmää ilmaa

Sadekuuroja tulee tiistaina monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan Lappiin virtaa kylmää ilmaa ja lämpötilat jäävät päivälläkin alle 10 asteeseen. Muualla maassa lämpötilat ovat lähempänä 20 astetta. Lue lisää säästä: yle.fi/saa

Tiistain sääkartta.
Yle