Chile hylkäsi miljardien kaivoshankkeen, joka uhkasi pingviinejä

Chileläiset eivät enää halua kaivoksia, jotka aiheuttavat suuria muutoksia luonnonympäristöön.

luonto
 Perunpingviini
PerunpingviiniREX / AOP

Chilen hallitus on hylännyt Andes Iron -kaivosyhtiön hakemuksen suuren kaivoksen perustamiseksi.

Andes Iron halusi perustaa maan keskiosaan Coquimbon alueelle kaivoksen, josta olisi kaivettu vuosittain 12 miljoonaa tonnia rautaa ja 150 000 tonnia kuparia.

Dominga-kaivoshankkeen arvoksi arvioitiin 2,5 miljardia dollaria.

Hanketta käsitellyt ministeriryhmä totesi, että kaivoksesta annettu informaatio oli puutteellista ja että suunnitelmat sen ympäristövaikutusten rajoittamiseksi, korvaamiseksi ja korjaamiseksi oli alimitoitettu.

Chilen ympäristöministeri Marcelo Mena lisäsi, että kaivoksella olisi ollut huomattava vaikutus perunpingviinien suojelemiseksi perustettuun luonnonsuojelualueeseen.

Suojelualue koostuu kolmesta saaresta, jotka sijaitsevat Coquimbon rannikon lähellä Tyynessä valtameressä. Saarilla elää pingviinien lisäksi monia muitakin harvinaisia lajeja.

Perunpingviini (Spheniscus humboldti) on uhanalainen laji, jota uhkaavat mm. ilmaston lämpeneminen ja sitä seuraava meriveden happamoituminen, samoin kuin elinympäristöjen tuhoutuminen ja tulokaslajit.

Chilessä kansalaisten ja maan johdon suhtautuminen uusiin kaivoksiin ja niistä aiheutuviin ympäristöhaittoihin on viime vuosina muuttunut yhä kriittisemmäksi.

– Me emme vastusta taloudellista kehitystä tai hankkeita, jotka ovat välttämättömiä talouden kasvulle, mutta niiden [hankkeiden] on tarjottava riittävät ratkaisut aiheuttamiinsa vaikutuksiin, sanoi ministeri Mena.

Lähteet: AFP, Reuters