Hyppää sisältöön

Talousoppineilta kovat teesit rahaministeriölle budjettiriihen alla: ongelmia yhä iso nippu

Suomen talous on lähtenyt nousuun, ja kulutuksen ja rakentamisen ohella talouskasvua tukee nyt myös vienti. Talouden ongelmat eivät ole kuitenkaan kadonneet minnekään, kirjoittavat kolme huipputalousasiantuntijaa muistiossaan.

Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Professori Bengt Holmström Massachusetts Institute of Technologysta, professori Sixten Korkman Aalto-yliopistosta ja toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta tekivät valtiovarainministeriölle pyynnöstä muistion Suomen talouspolitiikan pääasioista. Muistio on jatkoa ekonomistien viime vuonna tekemälle vastaavalle yhteenvedolle.

Pulma numero 1

Talousviisaiden ongelmalistassa ensimmäisenä on mainittu julkisen talouden kestävyysvaje. He kirjoittavat, etteivät Suomen rakenteellinen alijäämä tai kestävyysvaje supistu näillä näkymin lainkaan eikä tilanne odottamalla parane.

– Suomi elää nousukautta ja pian kenties korkeasuhdannetta. Nyt on aika kerätä puskureita pahan päivän varalle ja alentaa rakenteellista alijäämää, arvostetut ekonomistit kirjoittavat. 

Pulma numero 2

Muistiossa todetaan, että matala työllisyysaste on Suomen talouden Akilleen kantapää. Työllisyysasteemme on alle 70 prosenttia, kun se muissa Pohjoismaissa on 75 prosentin tienoilla.

– Palkkakehityksen maltillistumisen ja kilpailukykysopimuksen tuomaa parannusta kustannuskilpailukykyyn ei ole varaa menettää, talousasiantuntijat kirjoittavat. He katsovat, että työvoiman tarjonnan riittämättömyys on Suomen työllisyysasteongelman pääsyy.

Pulma numero 3

Kolmas Suomen talousongelmista on riittämätön osaamistaso ja innovaatiokyky. Ne kun ovat ratkaisevan tärkeitä tuottavuuskehityksen ja siten palkanmaksuvaran ja elintason kohottamismahdollisuuksien kannalta.

–Talouden kasvu on viime kädessä tuottavuuden kasvua. Tuottavuuden kasvu perustuu osaamiseen, innovaatioihin ja voimavarojen ohjautumiseen kulloinkin tuottavampiin käyttöihin, talousviisaat kirjoittavat. Heidän mielestään olennaista onkin osaamispohjan rapautumisen pysäyttäminen ja kääntäminen kasvuun. 

.
.