Oikeuspsykiatri: Turun puukotuksista pääepäillyn mielentila selvitettävä

Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri lisäisi resursseja turvapaikanhakijoiden mielenterveyden hoitoon.

Joukkopuukotus
Jüriloo Alo
Jüriloo AloYle

Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkärin, oikeuspsykiatri Alo Jüriloon mielestä Turun puukotusten pääepäillyn marokkolaisen Abderrahman Mechkahin mielentila tulisi selvittää huolellisesti.

Oikeus päättää, määrätäänkö epäilty mielentilatutkimukseen. Jüriloo arvioi A-studion haastattelussa, että Mechkahin mielentilatutkimuksen tekeminen ei olisi helppoa.

Jüriloon mukaan epäillyn mielentilatutkimusta hankaloittaa yhteisen kielen ja taustatietojen puute.

– Täytyy käyttää tulkkia. Marokosta tuskin saadaan yhtä hyviä taustatietoja kuin saamme Suomessa ihmisistä. Psykologisten testien tekeminenkin on hankalampaa, Jüriloo sanoi.

Hänen mukaansa mielentilatutkimukseen tarvitaan kunnollinen kokonaiskuva ihmisen elämänkaaresta, käyttäytymisestä, ongelmista, traumoista ja muista tapahtumista, jotka saattavat muuttaa ihmisen persoonallisuutta ja identiteettiä.

Pettymykset voivat johtaa vaarallisille poluille

Jüriloon mukaan riskiryhmässä radikalisoitua ovat nuoret, koska heidän aivojensa kypsyminen ja identiteetin kehittyminen on vielä kesken.

Hän arvioi, että nuoret ovat herkkiä ulkopuolisille vaikutteille erityisesti sellaisissa elämäntilanteissa, joissa tulee pettymyksiä tai kun jätetään ryhmän ulkopuolelle.

– Mutta se pätee jossain määrin myös aikuisiin, kun elämässä käy huonosti. Parisuhde kariutuu, jää työttömäksi. Tällaiset asiat koettelevat identiteettiä.

Oikeuspsykiatri Jüriloo sanoi, että vastoinkäymiset voivat käynnistää radikalisoitumiskehityksen. Hän korosti, että ajatusten radikalisoitumisesta on kuitenkin pitkä matka tekoihin.

Ylen tietojen mukaan Turun puukotuksista pääepäilty Abderrahman Mechkah on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, josta hän on valittanut.

Oikeuspsykiatri lisäisi mielenterveyspalveluja

Jüriloon mielestä vastaanottokeskuksissa olevien turvapaikanhakijoiden mielenterveyden hoitoon kannattaisi suunnata resursseja nykyistä enemmän.

Ongelma tällä hetkellä on se, että turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja vain välttämättömiin palveluihin siihen saakka, kunnes he saavat myönteisen turvapaikkapäätöksen.

– Paljon voidaan tehdä. Mutta siinä on se kysymys, että kuinka paljon meillä on palveluita tässä vaiheessa tarjolla.