Trumpin turvamiehiltä loppuvat palkkarahat – loppuvuosi palkatta?

Suurin syy rahapulaan on presidentti Trumpin suuri perhe ja sen jatkuva matkustelu.

Ulkomaat
Donald Trump tervehtii merivoimien sotilasta Valkoisen talon pihalla Washingtonissa.
Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain salainen palvelu on julkaissut tiedotteen, jossa esitetään syvä huoli määrärahojen loppumisesta. Rahojen arvioidaan riittävän syyskuun loppuun.

Salainen palvelu vastaa presidentin, hänen perheensä ja muiden poliittisten johtajien turvallisuudesta. Vastuu säilyy, vaikka määrärahat tehtävän hoitamiseen loppuisivatkin.

Salaisen palvelun määrärahat ovat olleet tiukilla jo useana vuonna, mutta nyt tilanne on poikkeuksellinen. Salaisen palvelun johtaja Randolph "Tex" Alles kertoo USA Today -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että suurin syy rahojen loppumiseen on presidentti Donald Trumpin laaja perhe ja sen jatkuva matkustelu.

Palvelulla on nyt hoidettavanaan 42 ihmisen turvallisuus. Näistä 18 kuuluu presidentti Trumpin perheeseen. Edellisen presidentin Barack Obaman aikana "asiakkaita" oli 31.

Erityinen ongelma on presidentin ja hänen perheensä lukuisat matkat. Presidentti itse matkustaa useimpina viikonloppuina maatiloilleen Floridaan, New Jerseyihin tai Virginiaan. Hän järjestää joskus myös paljon turvahenkilöstöä vaativia virallisia tapaamisia tiluksillaan.

Trumpin aikuiset lapset tekevät paljon liike- ja lomamatkoja eri puolille maailmaa, ja turvamiesten on seurattava perässä.

Osa salaisen palvelun henkilöstöstä on jo saavuttanut vuosikohtaisen palkkakattonsa. Randolph Alles ennakoi, että palkkakatto tulee vastaan 1 100 salaisen palvelun työntekijällä.

Alles toivoo, että kongressi myöntäisi palvelulle lisämäärärahaa. Näin on tehty takavuosinakin, kertoo The Washington Post (siirryt toiseen palveluun). Toinen vaihtoehto on, että henkilöstö joutuu tekemään ylitöitä palkatta.

Loppuvuoden aikana on tulossa tapahtumia, jotka edellyttävät paljon työvoimaa salaiselta palvelulta. Syyskuussa kokoontuu mm. YK:n yleiskokous, jolloin New Yorkiin saapuu 150 valtionpäämiestä.

Lähde: AFP