Perustuslakituomioistuin: Chile sallii abortin rajatusti

Laki sallii abortin jos raskaus vaarantaa äidin terveyden.

Chile
Chilen presidentti Michelle Bachelet.
Chilen presidentti Michelle Bachelet sai erävoiton taistelussa Chilen tiukkaa aborttilakia vastaan. Maan perustulakituomioistuin on hyväksynyt Chileen rajoitetun aborttioikeuden.Juan Carlos Hidalgo / EPA

Chilen uusi aborttilaki on saanut lain voiman. Tästä päivästä alkaen Chile sallii abortin naisille, joiden terveyden raskaus vaarantaa, joiden sikiöllä ei ole selviitymisen mahdollisuuksia tai joiden raskaus on seurausta raiskauksesta.

Perustuslakituomioistuimen päätös, äänin 6 - 4, on voitto presidentti Michelle Bacheletin keskusta-vasemmistokoalitiolle sekä asian puolesta puhuneille ryhmille.

Molemmat ovat käyneet taistelua aborttikiellon kumoamiseksi vuosia.

Aborttilaki sai nyt hyväksytyn muotonsa jo aiemmin elokuussa, mutta lain voimaantuloa lykättiin, koska osa lainsäätäjistä epäili lain perustuslaillisuutta.

Chile on ollut yksi maailman neljästä valtioista, jotka ovat tähän asti kieltäneet abortin kokonaan. Aborttikielto astui voimaan Augusto Pinochetin valtakauden loppuvaiheessa. Pinochet hallitsi Chileä vuosina 1973 - 1990.

Laittomasta abortista tuomitut naiset ovat joutuneet kärsimään jopa viiden vuoden tuomioita. Tästä huolimatta Chilessä on tehty tuhansia laittomia abortteja vuosittain. Osa chileläisnaisista on hakeutunut abortin vuoksi naapurimaahan Argentiinaan tai kauemmaksi.

Lähde: APTN, Reuters