1. yle.fi
  2. Uutiset

Puukotusten pääepäilty kiisti murhat ja peitti kasvonsa – motiivi yhä auki

Pääepäilty on läsnä videoyhteyden ja tulkin välityksellä sairaalasta.

Vangitsemisoikeudenkäynti
Uutisvideot: Turun puukotuksista epäiltyjen oikeuskäsittely alkoi Turun oikeustalon turvasalissa
Uutisvideot: Turun puukotuksista epäiltyjen oikeuskäsittely alkoi Turun oikeustalon turvasalissa
Turun puukottajan vangitsemisoikeudenkäynti.
Turun puukottajaa kuulusteltiin videoyhteyden välityksellä vangitsemisoikeudenkäynnissä.Eino Kossila / Yle

Käräjäoikeus on päättänyt oikeuskäsittelyssä Turussa, että Turun puukotuksista pääepäilty Abderrahman Mechkah vangitaan. Epäilty on suostunut videoyhteyden välityksellä jonkin verran kommunikoimaan. Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Olli Töyräs sanoo, että pääepäilty myöntää kuolemaan johtaneet teot, mutta kiistää murhat. Teon motiiveista ei ole kerrottu.

Teon suunnitelmallisuuteen Töyräs ei tässä vaiheessa ota kantaa.

– Parhaillaan tutkitaan onko henkilö toiminut yksin ja onko hänen ajatuksiinsa vaikuttanut joku. On tutkinnan alla onko joku tai ovatko jotkut henkilöt tukeneet häntä teoin, sanoin tai opastuksin, tutkinnanjohtaja sanoo.

Töyräs sanoo, että poliisin selvitettävänä on myös pääepäillyn henkilöllisyyteen liittyviä asioita.

– Meillä on hänelle nimi, joka on kerrottu jo julkisuudessakin. Pyrimme kuitenkin vielä selvittämään, että pitääkö se nimi paikkansa.

Poliisi on esittänyt viiden miehen vangitsemista liittyen Turun perjantaisiin puukotuksiin. Asian oikeuskäsittely on alkanut Turun oikeustalolla pääepäillyn asian käsittelyllä. Iltapäivällä poliisi tiedotti, että yksi epäillyistä on vapautettu ja oikeusistunto hänen osaltaan peruttu.

Oikeustalolla tiukat turvatoimet

Oikeustalolle oli oikeudenkäynnin alkaessa saapunut parikymmentä tiedotusvälineiden edustajaa. Käsittely alkoi ja asia pyydettiin käsiteltäväksi suljetuin ovin.

Pääepäilty on läsnä videoyhteyden ja tulkin välityksellä sairaalasta. Hän on peittänyt kasvonsa.

Oikeustalolla on poliiseja ja paljon käräjäoikeuden omaa turvallisuushenkilökuntaa.

Keskusrikospoliisi on kertonut tiistain aikana, että Turun puukotusten pääepäillyn lisäksi kolmea marokkolaismiestä vaaditaan vangittavaksi liittyen kahteen terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn murhaan ja kahdeksaan yritykseen. Kahta miehistä vaaditaan vangittavaksi syytä epäillä -perusteella. Pääepäillyn vangitsemisvaatimus saapui Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen maanantaina ja kolmen muun vangitsemisvaatimukset tiistaina.

Poliisi kertoi jo maanantaina esittävänsä viiden miehen vangitsemista Turun perjantaisiin puukotuksiin liittyen. Neljä miestä on kiistänyt osallisuutensa tekoihin. Iltapäivällä yksi neljästä vapautettiin.

Turun oikeustalolla käsittelyt jatkuvat tiistai-iltapäivän aikana. Toista käsittelyä voi seurata tästä linkistä.

Päivitys klo 13:53. Yksi viidestä epäillystä on vapautettu tutkinnanjohtajan päätöksellä. Kyseisen vangitsemisistunnon piti olla tiistaina kello 16, mutta istunto on peruttu.

Otsikkoa tarkennettu 21.31: Otsikossa luki aiemmin, että epäilty kiisti syytteet. Syytteet-sana korjattu murhiksi.

Lue seuraavaksi