Kemin Jalokivigallerian vaurioitunut julkisivu kunnostetaan

Kunnostus tehdään rakennuksen alkuperäistä ulkonäköä mukaillen. Remontin on määrä valmistua tulevan talven matkailusesongille.

Julkisivutyöt
Jalokivigallerian julkisivu remontissa.
Jenni Mehtonen/Yle

Kemin sisäsatamassa sijaitseva Jalokivigalleria saa uuden pinnoitteen. Rakennuksen julkisivun rappaus oli jo rapistunut pahoin etenkin merenpuoleisilta osilta. Viime viikolla alkaneen julkisivuremontin aikana rappauksen kuluneet osat uusitaan ja lopuksi rakennus maalataan.

Rakennuksen omistaa Kemin Matkailu Oy:n tytäryhtiö Kiinteistö Oy Kemin Matkailu.

Kemin matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen kertoo, että korjausurakka on kilpailutettu ja annettu ulkopuolisen yrityksen tehtäväksi. Tarkoitus ei ole mennä sieltä, missä aita on matalin, vaan saada aikaan laadukas lopputulos.

– Töitä tehdään säiden armoilla, joten emme ole antaneet tiukkaa aikataulua, Koutonen kertoo.

Remontti ajoittuu elokuulle ja syyskuulle.

Jalokivigallerian julkisivu remontissa.
Jenni Mehtonen/Yle

Nykyisin Jalokivigalleriana toimiva yli 100-vuotias rakennus palveli alun perin tullirakennuksena satamassa. Historiallinen rakennus on Museoviraston suojelema ja siksi julkisivuremontissa on huolehdittava alkuperäisen ulkoasun säilyttämisestä.

Koutonen ei halua paljastaa remontin hintaa, mutta kertoo, että kyseessä on mittava menoerä. Siksi remontin lopputuloksen toivotaan kestävän ainakin yli vuosikymmenen.

Vuonna 1912 valmistuneeseen rakennukseen on aiemmin tehty kattoremontti. Lisäksi rakennuksen lämmitys sekä toimistotiloja on uusittu viime vuosien aikana.

Eniten turisteja Jalokivigalleriassa vierailee talvisesongin aikana, mutta matkailijat pääsevät ihastelemaan jalokiviä myös remontin aikana.

Vuonna 1986 avatun Jalokivigallerian kokoelma sisältää yli 3000 kiveä noin 60 eri maasta. Kokoelma sisältää lisäksi meripihkaa, korallia, helmisimpukoita, helmiä, norsunluuta sekä fossiileja.

Galleriassa ovat näytillä myös Britannian Imperial State Crown, Norjan kuninkaan ja kuningattaren valtakunnanomenat, Venäjän keisarillinen valtikka 1770-luvulta sekä Ranskan kuningatar Marie Antoinetten kaulakoru 1700-luvun lopulta.