Trumpin päätös jäädä Afganistaniin saa kiitosta Kabulista ja Natosta

Presidentti Trump ilmoitti yöllä, että Yhdysvallat aikoo jatkaa taistelua Afganistanissa.

Afganistan
Trump kättelee rivissä seisovia sotilasjohtajia.
Trump tervehti sotilasjohtajia Arlingtonin sotilastukikohdassa ennen tärkeää strategiapuhettaan. MArk Wilson / EPA

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani sanoo olevansa kiitollinen presidentti Donald Trumpin uusimmasta Afganistan-linjauksesta. Trump ilmoitti, että pikainen vetäytyminen Afganistanista jättäisi tyhjiön, jonka terroristit voisivat täyttää.

Vaalikampanjansa aikana Trump antoi ymmärtää olevansa valmis vetämään Yhdysvaltojen joukot Afganistanista. Nyt hän siis päätti toisin, vaikka ei luvannutkaan lisäjoukkoja, kuten oli joissain arvioissa ennakoitu.

Naton pääsihteeri kiittää Trumpin puhetta

Myös sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on toivottanut Trumpin uusimman kannan tervetulleeksi. Stoltenberg tulkitsee Trumpin puhetta niin, että Yhdysvallat on valmis sitoutumaan Afganistaniin.

– Pyrkimyksemme on varmistaa se, että Afganistanista ei koskaan enää tule terroristien turvasatamaa, Stoltenberg sanoo lausunnossaan.

Afganistanissa on ollut 12 000 Naton ja sen kumppanimaiden sotilasta muun muassa koulutustehtävissä sen jälkeen, kun pääosa joukoista vedettiin maasta tammikuussa 2015.

Taliban tyrmää Trumpin puheen

Islamilainen ääriliike Taliban sen sijaan arvostelee Yhdysvaltain presidentin puhetta ja sitä, että Yhdysvallat ei ilmoittanut Afganistanista vetäytymiselle mitään aikataulua.

– Jos Yhdysvallat ei vedä kaikkia joukkojaan Afganistanista, teemme tästä maasta hautausmaan Yhdysvaltain imperiumille, liikkeen edustaja Zabihullah Mujadih sanoo tiedotteessa.

Trump ei puheessa kertonut paljon yksityiskohtia, mutta hän antoi ymmärtää olevansa valmis myös lisäämään Yhdysvaltojen panosta Afganistanissa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP