Niinistö: Maailma äärimmäisen tulenarassa tilanteessa, mutta Suomen turvallisuusasema vakaa

Niinistön mukaan jännitys jatkuu Suomen lähialueilla, sillä syksyllä on tulossa useita suuria sotilasharjoituksia.

Sauli Niinistö
Presidentti Sauli Niinistö pitää tiedotustilaisuutta Suomen suurlähettiläiden kokouksessa.
Presidentti Sauli Niinistö piti tiedotustilaisuuden Suomen suurlähettiläiden kokouksessa tiistaina.Jussi Nukari / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi, että Suomen kansainvälinen asema on maan kokoon nähden vahva ja turvallisuusasema vakaa. Koko maailma on sen sijaan Niinistön mielestä "äärimmäisen tulenarassa tilanteessa".

– Euroopan lähialueen vakavat konfliktit jatkuvat. Ukrainan konflikti on juuttunut paikoilleen epästabiiliin tilaansa: tulitauot eivät pidä, eikä Minskin sopimuksen toimeenpano etene. Osapuolet syyttävät toisiaan, eikä myönteistä kehitystä ole juurikaan havaittavissa, sanoi Niinistö puheessaan tiistaina suurlähettiläspäivillä Helsingissä.

Niinistön mukaan jännitys jatkuu Suomen lähialueilla, sillä syksyllä on tulossa useita suuria sotilasharjoituksia. Itämerellä järjestetään syyskuussa Ruotsin suurimmat sotaharjoitukset 25 vuoteen. Samaan aikaan Venäjä ja Valko-Venäjä pitävät yli 100 000 sotilaan harjoituksen lähialueella.

Näihin harjoituksiin liittyvää, julkisessa keskustelussa olevaa "alarmismia" Niinistö pitää kuitenkin paikoin liiallisena.

– Mutta selvää on, että rajusti lisääntyvä sotilaallinen aktiivisuus tuo aina mukanaan myös vaaroja, tahallisia tai tahattomia.

Myönteisenä kehityksenä Niinistö näkee Euroopan unionin tilanteen vakiintumisen, kun talous ja kansalaisten unionia koskeva luottamus on kasvanut. Lisäksi Niinistö näkee, että Euroopan turvallisuuspoliittinen rooli on vahvistunut, mikä on Suomen kannalta "erityisen rohkaisevaa".

Niinistö piti myös tervetulleena EU:n ja Venäjän välisen dialogin aktivoitumista.

– Oma kokemukseni keskusteluistani presidentti Putinin kanssa Savonlinnassa oli, että vaikka Venäjä on monissa asioissa edelleen järkähtämätön, hakee se nyt muualla myös rakentavampaa otetta, Niinistö totesi.