Ilmastonmuutos aiheuttaa tuhoisia luonnononnettomuuksia Afrikassa – Sierra Leone ja Kongo kärsivät viimeksi

Kongolainen viranomainen ja brittiläinen tutkija toteavat, että ilmastonmuutos ja kaupungistuminen ovat katastrofien taustalla.

ilmastonmuutos
Maanvyöry Sierra Leonessa.
Mutavyöry Sierra Leonessa surmasi satoja ihmisiä viime viikolla.Ernest Henry / EPA

Läntisen Afrikan Sierra Leonessa ja mantereen keskellä Kongon demokraattisessa tasavallassa on tapahtunut viikon sisällä kaksi tuhoisaa maanvyörymää. Paikoilla on välimatkaa 5 000 kilometriä, mutta taustasyy on sama – ilmastonmuutos.

Ilmaston muuttuminen ja ääri-ilmiöiden lisääntyminen pahentavat luonnononnettomuuksia Afrikassa. Sekä Sierra Leonessa että Kongossa maanvyöryjä edelsivät rankkasateet.

Pahenevat sateet aiheuttavat haasteita kaupunkisuunnittelijoille ja viranomaisille useissa maissa. Afrikan mantereen monissa osissa maankäytön suunnittelussa on ongelmia muutenkin korruption, heikon taloustilanteen ja huonojen liikenneyhteyksien takia.

Itä-Kongossa jyrkkä vuorenrinne romahti sateiden voimasta ja jätti alleen kalastajien leirin.

– Täällä Kongossa tiedämme, että ongelma on ilmastonmuutos. Ilmasto on tullut arvaamattomaksi, kongolainen ympäristöministeriön neuvonantaja sanoo Ranskan radiolle RFI:lle (siirryt toiseen palveluun).

Sateet alkoivat Iturin maakunnassa tänä vuonna kahta kuukautta tavallista aiemmin.

Eroosio ja kaupungistuminen pahentavat riskejä

Sateiden lisääntymisen takana ovat eroosio ja metsien katoaminen. Irtonainen maa lähtee helpommin tulvavesien mukaan.

Samalla kaupungistuminen lisää onnettomuusriskiä. Sierra Leonessa hallitus on yrittänyt estää ihmisiä muuttamasta tulvaherkille alueille, mutta turhaan.

– Sierra Leonessa ihmiset, sekä rikkaat, että köyhät, ovat pakkautuneet yhä korkeammalle vuorten rinteille, brittiläinen Africa Research Instituten tutkija Jamie Hitchen sanoo RFI:lle.

Kongossa ja Sierra Leonessa pelastustyöt kestävät vielä pitkään. Molemmat maat ovat pyytäneet kansainvälistä apua.

Lähteet: Reuters, AP, Yle