1. yle.fi
  2. Uutiset

Neljä marokkolaista vangittu Turun puukotuksiin liittyen

Pääepäillyn lisäksi yksi mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta samassa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Kaksi muuta vangittiin syytä epäillä -perusteella samoilla nimikkeillä.

Vangitsemisoikeudenkäynti
Vangitsemisoikeudenkäynti Turun käräjäoikeudessa.
Turun käräjäoikeudessa tiistaina kello 13 alkaneessa käsittelyssä vangittiin mies, jota epäillään todennäköisin syin samoista teoista kuin Turun puukotusten pääepäiltyä. Mies on kuvassa hupun suojissa tulkin ja asianajajansa välissä.Eino Kossila / Yle
  • Turun puukotuksen pääepäilty Abderrahman Mechkah vangittiin tiistaina Turun käräjäoikeudessa. Häntä epäillään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.
  • Kolme muuta epäiltyä marokkolaista vangittiin myös tänään Turun puukotuksiin liittyen.
  • Yksi pidätetyistä vapautettiin.

Turun käräjäoikeudessa alkoi tiistaina kello 13 päivän toinen vangitsemisoikeudenkäynti, joka liittyy Turussa perjantaina tapahtuneisiin puukotuksiin. Tulkki kutsuttiin sisään, minkä jälkeen oikeudenkäyntiä pyydettiin käytäväksi suljetuin ovin.

Epäilty, vuonna 1999 syntynyt marokkolaismies oli peittänyt kasvonsa. Kun oikeudenkäynnin alusta oli kulunut vartti, toimittajat poistettiin salista.

Käräjäoikeus vangitsi miehen todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta samassa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Nimikkeet olivat yhtä raskaita kuin pääepäillyllä.

Asianajaja Joni Brander kertoi oikeudenkäynnin jälkeen, että hänen päämiehensä on järkyttynyt ja kiistää syytteet.

Istunnosta kertova valo oikeustalolla.
Eino Kossila / Yle

Turun puukotuksen pääepäilty Abderrahman Mechkah vangittiin aiemmin tiistaina Turun käräjäoikeudessa. Nimikkeinä olivat epäilyt kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Mechkahia kuultiin videoyhteyden välityksellä Turun yliopistollisesta keskussairaalasta, jossa tätä hoidetaan kiinniotossa tulleen reisivamman takia.

Vangitsemispäätökset pääosin salaisia

Seuraava vangitsemisoikeudenkäynti alkoi kello 14:n jälkeen. Epäilty, niin ikään vuonna 1999 syntynyt mies, painoi päätään pöytään, ja tätäkin oikeudenkäyntiä pyydettiin salaiseksi. Häntä vaadittiin vangittavaksi, koska häntä on syytä epäillä samoista teoista kuin pääepäiltyä Abderrahman Mechkahia.

Kun toimittajat ohjattiin pois salista, epäilty tuijotti hetken suoraan lehdistöön. Käräjäoikeus tiedotti antavansa kaikki vangitsemispäätökset salaisina lopputulosta lukuun ottamatta.

Päätös tästä tapauksesta saatiin vähän ennen kello kolmea iltapäivällä. Mies vangittiin syytä epäillä -perusteella, aivan kuten vangitsemisvaatimuksessa esitettiin. Mies on ennen oikeudenkäyntiä sanonut kiistävänsä teot. Hänen osaltaan vangitsemisasiaa käsitellään toistamiseen viimeistään viikon kuluttua.

Viimeisenä käsittelyyn tuli muita vanhemman, vuonna 1989 syntyneen miehen vangitsemisasia. Mies peitteli kasvojaan paperilla ja keskusteli tulkin kanssa. Myös tätä oikeudenkäyntiä vaadittiin salassapidettäväksi.

Myös 1989 syntyneen osalta vangitsemusvaatimukseen on kirjattu, että miestä on syytä epäillä kahdesta murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä, jotka kaikki on tehty terroristisessa tarkoituksessa. Mies on ennen oikeudenkäyntiä sanonut kiistävänsä teot.

Mies päätettiin vangita. Uusintakäsittely on ensi viikon tiistaina.

Yksi iltapäiväksi suunnitelluista vangitsemisistunnoista peruttiin. Keskusrikospoliisi kertoi Twitterissä, että vapautetun miehen osalta vangitsemisen edellytyksiä ei ole. Tutkinnanjohdon iltapäivällä tekemällä päätöksellä häntä ei myöskään ole enää syytä epäillä rikoksesta.

Lue seuraavaksi