Amerikkalaistutkijoita kummastuttaa suomalaisten viehtymys sotaan – "Kompleksinen suhde 1900-luvun historiaan"

Ulkopuolisen silmissä suomalaisilla olisi kuitenkin paljon annettavaa sodan jälkeisten vuosien menestystarinalla, joka on luonut hyvinvointia ja taloudellista tasa-arvoa.

historia
Kotoa on korpeen tullut kirje. Kuvattu 13.-21.7.1942. Petsamo, Luttojoki 1942.07.00
SA-kuva

OuluIndianapoliksen yliopiston historiallisen arkeologian professori Paul R. Mullins ihmettelee, kuinka Suomessa julkinen keskustelu historiasta näyttää keskittyvän hyvin vahvasti sotiin.

– Suomalaiset tuntevat esimerkiksi toisen maailmansodan historiaa todella hyvin ja sen menestystarinat tiedetään hyvin.

Erityisen kompleksinen suhde suomalaisilla näyttää olevan juuri 1900-luvun historiaan.

Paul R. Mullins

Mullinsin mielestä suomalaisten mielikuva omasta historiastaan on ulkopuolisen silmin katsottuna hyvin mutkikas. Kun ulkopuolinen katselee suomalaista yhteiskuntaa, se näyttäytyy enemmänkin sosiaalisena ja taloudellisena menestystarinana

– Erityisen kompleksinen suhde suomalaisilla näyttää olevan juuri 1900-luvun historiaan, Mullins pohtii.

Vauraus jakautunut tasaisesti

– Suomessahan ei näe lainkaan samanlaista köyhyyttä kuin Yhdysvalloissa tai muissakin maissa, muistuttaa Mullinsin kollega, antropologian professori Susan Hyatt.

– Suomessa varallisuus on jakautunut selvästi tasaisemmin kuin monissa muissa maissa ja minusta juuri se on jotain, mitä todellakin ihailen Suomessa, Susan Hyatt sanoo.

Indianapoliksen yliopiston professorit Susan Hyatt ja Paul R. Mullins kävivät Oulussa elokuussa 2017 kouluttamassa tohtorikurssilaisia vaietun historian tutkimuksen periaatteisiin.
Elisa Kinnunen / Yle

Amerikkalaisprofessorit ovat Suomessa opettaneet Oulun yliopiston kurssilla arkeologian ja antropologian jatko-opiskelijoita historian vaiettujen ja kipeiden asioiden tutkimusta.

Unohdettu historia heijastaa tätä päivää

Historian kirjoituksessa unohduksiin jääneet asiat paljastavat usein myös yhteiskunnan nykyhetken isoja kipupisteitä.

– Puhumalla asioista, joista ei ole haluttu puhua, löydetään toivottavasti asioita, jotka ovat ihmiselle tärkeitä myös tämän päivän elämässä, Mullins sanoo.

Susan Hyatt nostaa esimerkiksi Yhdysvalloissa elokuun puolessa välissä kaadetun muistopatsaan.

Pohjois-Carolinan osavaltiossa kaadettu patsas oli pystytetty vuonna 1924 sisällissodassa 1800-luvulla rotuerottelua puolustaneiden Etelävaltioiden sotilaiden muistoksi.

Susan Hyattin mukaan patsas oli vuosikymmenien ajan ollut lähes unohduksissa, mutta uudessa poliittisessa tilanteessa siihen liittyy nyt myös uusia ja nimenomaan tämän päivän politiikkaan ja kulttuuriin liittyvä merkityksiä.

– Tapahtumat ja niistä noussut kohu kertovat historian ohella myös asioista ja peloista, jotka vaikuttavat ihmiseen edelleen, Susan Hyatt sanoo.