Sensuuria arvostellut ohjaaja Kirill Serebrennikov asetettiin Venäjällä syytteeseen miljoonakavalluksesta

Gogol-keskus-tetterin taiteellinen johtaja on työskenellyt myös Bolshoi-teatterille. Viime kesänä hyllytettiin hänen balettinsa, joka kertoi länteen loikanneesta, avoimesti homoseksuaalina eläneestä Rudolf Nurejevista.

Venäjä
Kirill Serebrennikovin kasvokuva.
Kirill Serebrennikov Cannes'n elokuvajuhlilla toukokuussa.Guillaume Horcajuelo / EPA

Venäjällä tunnettu teatteriohjaaja Kirill Serebrennikov on asetettu syytteeseen epäiltynä mittavasta kavalluksesta.

Syytteen mukaan Serebrennikov olisi kavaltanut ainakin 68 miljoonaa ruplaa eli noin miljoona euroa varoja, jotka valtio on myöntänyt moskovalaiselle taideprojektille.

Serebrrennikov pidätettiin aiemmin tiistaina. Tutkinnan yhteydessä on pidätetty myös kaksi muuta ihmistä ja kolmas määrätty kotiarestiin.

Jos Serebrennikov tuomitaan, enimmäisrangaistus on kymmenen vuotta vankeutta.

Vianomaiset ovat jo aiemmin takavarikoineet Serebrennikovin passin.

Nurejev-baletti närkästytti

Serebrennikov on moskovalaisen Gogol-keskus-teatterin taiteellinen johtaja ja hän on tehnyt yhteistyötä myös Bolshoi-teatterin kanssa.

Hän on ohjannut myös elokuvia, ja niitä on nähty muun muassa Cannesin ja Venetsian elokuvajuhlilla.

Viime vuosina Serebrennikov on suututtanut viranomaisia arvostelemalla lisääntyvää taiteen sensuuria. Viime vuonna hän sanoi, että surkeat neuvostoajan käytännöt ovat palaamassa.

Kesällä Bolshoi-teatteri veti yllättäen ohjelmistostaan Serebrennikovin ohjaaman baletin, joka kertoi balettitanssija Rudolf Nurejevista. Teatteri perusteli päätöstä esityksen keskeneräisyydellä.

Nimettömät lähteet kuitenkin sanoivat, että kulttuuriministeri Vladimir Mediniski olisi puuttunut asiaan. Kulttuuriministerin kerrotaan närkästyneen esityksestä, koska se propagoi "epäperinteisiä seksuaaliarvoja".

Neuvostoliitosta loikannut Nurejev eli avoimesti homoseksuaalina. Venäjällä tuli vuonna 2013 voimaan niin kutsuttu homopropagandalaki. Se kieltää "muiden kuin perinteisten seksuaalisuhteiden propagoimisen alaikäisille".

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Korjaus tiistaina klo 18: Korjattu Venäjän kulttuuriministerin sukunimi.

Lue myös:

Bolšoi-teatteri luopui ensi-iltaan tulevasta baletista – Syyksi väitetään Venäjän kulttuuriministerin huolta homopropagandasta