Mitä tarkoittaa "syytä epäillä" tai "terroristinen tarkoitus"? Selitämme Turun puukotukseen liittyvät oikeustermit

Kysyimme rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvaselta, mitä Turun puukotusten vangitsemisoikeudenkäynnissä vilisevät oikeustermit tarkoittavat.

Turun puukotukset 2017
Lehtikuvaajia Tutun käräjäioikeuden istuntosalissa.
Toimittajia ja kuvaajia seuraamassa Turun vangitsemisoikeudenkäyntejä.Roni Lehti / Lehtikuva

Turun käräjäoikeus vangitsi tänään tiistaina Turun puukotuksista epäillyn Abderrahman Mechkahin ja kolme muuta teosta epäiltyä miestä.

Pääepäillyn lisäksi yksi mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Kaksi muuta miestä vangittiin syytä epäillä -perusteella samoilla rikosnimikkeillä.

Yksi aiemmin pidätetyistä miehistä vapautettiin.

Kysyimme Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvaselta, mitä oikeudenkäynnissä vilisevät oikeudelliset termit oikeastaan tarkoittavat.

Epäillyt olivat ensin pidätettyinä, ja tänään heidät vangittiin. Mitä vangitsemisella tarkoitetaan?

Pidättäminen = Pidättämisestä päättää pidättämiseen oikeutettu virkamies, yleensä poliisi. Henkilöä ei voi pitää pidätettynä kuinka kauan hyvänsä. Jos pidättämiseen oikeutettu virkamies arvioi, että pidättäminen ei riitä, tehdään vangitsemisvaatimus tuomioistuimelle. Vangitsemisvaatimus täytyy tehdä viimeistään kolmantena päivänä kiinniottamispäivästä ennen kello kahtatoista. Tuomioistuimen pitää ottaa asia käsiteltäväkseen viimeistään neljän vuorokauden kuluttua siitä, kun henkilö on otettu kiinni. Jos henkilöä ei esitetä vangittavaksi laissa säädetyn määräajan kuluessa, hänet täytyy päästää vapaaksi.

*Vangitseminen *= Vangitsemisesta päättää aina tuomioistuin. Vangitsemisen tärkein merkitys on se, että epäilty on poliisin suojissa tutkinnan turvaamiseksi. Vangitsemiselle ei ole mitään ylärajaa. Näin vakavissa rikoksissa epäilty käytännössä vangitaan aina. Henkilö voi olla vangittuna vaikka vuosikausia niin kauan, että asiassa tulee lainvoimainen päätös. Tuomioistuin asettaa määräpäivän syytteen nostamiselle. Jos syytettä ei nosteta määräaikaan mennessä, henkilö pitää vapauttaa.

Pääepäilty ja yksi mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä. Kaksi muuta epäiltyä vangittiin syytä epäillä -perusteella. Mitä eroa näillä perusteilla on?

*Todennäköiset syyt *= Normaalisti vangitsemista esitetään todennäköisin syin.

Syytä epäillä = Jos todennäköisiä syitä ei ole, epäilty voidaan vangita syytä epäillä -perusteella. Näin tehdään silloin, kun oletetaan, että lisäselvitystä on saatavissa ja lisäselvitysten vuoksi on erittäin tärkeää, että henkilö vangitaan. Syytä epäillä -perusteella voidaan vangita enintään viikoksi. Viikon kuluessa pitää vangitsemiselle löytyä todennäköisiä syitä, muuten henkilö pitää päästää vapaaksi. Kyseessä on eräänlainen aikalisä, jota käytetään lähinnä henkirikoksissa tai muissa hyvin vakavissa rikoksissa.

Pääepäiltyä ja kolmea muuta epäiltyä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja sellaisten yrityksestä. Miten ne eroavat tavallisista murhista?

Terroristisessa tarkoituksessa tehty murha = Terroristinen tarkoitus on määritelty laissa: sillä tarkoitetaan sitä, että rikoksella pyritään aiheuttamaan vakavaa pelkoa väestön keskuudessa. Lisäksi teon pitää olla omiaan aiheuttamaan vahinkoa valtiolle. Sen lisäksi, että teko kohdistuu yksittäiseen ihmiseen, sillä on siis valtiollinen ulottuvuus.

Tavallinen murha = Henkirikos katsotaan murhaksi, jos joku murhan neljästä kriteeristä täyttyy. Kriteerit ovat: vakaa harkinta, erityisen raaka tai julma tekotapa, teko tehdään vakavaa yleistä vaaraa aiheuttaen, tai kyseessä on virkamiehen (esim. poliisi) tappo. Lisäksi teon pitää olla kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Tuomion pituuden kannalta sillä ei ole merkitystä, onko murha tehty terroristisessa tarkoituksessa vai ei. Murhasta tuomiona on aina elinkautinen. Taposta voidaan sen sijaan tuomita enintään 12 vuoden vankeusrangaistus. Mutta jos tapossa on terroristinen tarkoitus, siitä voidaan tuomita elinkautinen. Rangaistuksen täytäntöönpanossa terroristinen tarkoitus vaikuttaa siihen, missä vaiheessa henkilö mahdollisesti päästetään ehdonalaiseen vapauteen.

Lue myös:

Neljä vangittu Turun puukotuksiin liittyen

Puukotusten pääepäilty kiisti syytteen ja peitti kasvonsa – motiivi yhä auki