1. yle.fi
  2. Uutiset

Kätilöt pysyvät kannassaan: Naistenklinikalla on suuria sisäilmaongelmia – Husin toiminta "hyssyttelyä"

Hus kertoi tänään, ettei Helsingin Naistenklinikalla ole havaittu "suuria sisäilmaongelmia". Kätilöt ovat toista mieltä.

Naistenklinikka (HUS)
Naistenklinikka.
Husin mukaan Naistenklinikalla ei ole havaittu suuria sisäilmaongelmia.Ronnie Holmberg / Yle

Naistenklinikalla ei ole havaittu "suuria sisäilmaongelmia", Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri eli Hus tiedotti (siirryt toiseen palveluun) tänään tiistaina.

Henkilökuntaa sisäilmaan liittyvien tutkimusten tulokset eivät kuitenkaan vakuuta, sanovat Ylen haastattelemat kätilöt Laura Häggblom ja Annika Rönneberg.

– Henkilökunta kokee kyllä niin että suuria sisäilmaongelmia on ja on hyvin ongelmallisia yksiköitä, Häggblom sanoo ja jatkaa:

– Oireilua on paljon, myös vakavaa oireilua on paljon. Ihmiset kokevat, että oireilua vähätellään, kun sanotaan, että ongelma ei ole vakava. Jos menetät täysin terveytesi ja moni muu tekee niin samassa yksikössä, totta kai ihmiset kokevat, että asiat ovat pahasti pielessä.

Rönneberg on samoilla linjoilla. Hän sanoo ylipäätään pitävänsä Husin toimintaa epäeettisenä; hänen mukaansa tietoa ei ole jaettu henkilökunnalle silloin, kun sitä on saatu.

Susanna Rönneberg, kätilö.
Kätilö Annika Rönneberg.Ronnie Holmberg / Yle

Oireilua vähätellään, myös Rönneberg sanoo.

– Tämä on hyssyttelyä. Tietoa on.

– Tämä on varmasti vain rahakysymys, ihan puhtaasti. Ei haluta laittaa sitä rahamäärää, mikä varmasti tarvittaisiin, vaan annetaan ihmisten sairastua. Se on tosi moraalitonta.

Hus: Ongelmat eivät samaa tasoa kuin Kätilöopistolla

Husin mukaan Naistenklinikalla tehdyn selvityksen mukaan yksittäisten tilojen välipohjissa on vähäisiä mikrobivaurioita. Pääosin tutkitut ulkoseinät ja välipohjat ovat kuitenkin kuivia.

Hyksin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen sanoo Ylelle, että Naistenklinikan ongelmat eivät ole onneksi samaa tasoa kuin Kätilöopistolla, josta Hus on luopumassa juuri sisäilmaongelmien takia.

Naistenklinikalla ongelmat liittyvät hänen mukaansa lähinnä ikääntyneen kiinteistön huoltotoimenpiteisiin.

– Lähinnä ilmanvaihtoon liittyviä asioita, kosteisiin tiloihin liittyviä asioita. Osin paljaana olevaa peittämätöntä villaa välipohjassa ja sieltä laskeutuvaa pölyä, hän kuvailee selvityksen tuloksia.

– Näyttää, että selvitään sillä, että lähdetään kunnostamaan näitä systemaattisesti. Kaikki tehdään hyvissä ajoin.

Toimenpiteet ovat muun muassa ilmanvaihdon tehostamista, kosteiden tilojen uudistamista, villojen poistamista välipohjista sekä lattiapinnoitteiden vaihtoa, Heinonen havainnollistaa.

– Osa näistä töistä on menossa jo nyt.

Kätilöitä Husin toimet eivät vakuuta.

– Minun korviini toimenpiteet kuulostavat aivan riittämättömiltä. Enemmän pitäisi tehdä, Laura Häggblom vaatii.

Laura Häggblom, kätilö.
Kätilö Laura Häggblom.Ronnie Holmberg / Yle

Hänen mukaansa moni kollega on menettänyt luottamuksensa siihen, että työnantaja pyrkisi korjaamaan ongelmia ja kuuntelisi alaisiaan.

– Viesti ei vain tunnu menevän eteenpäin.

– Minä en usko, että nämä korjaustyöt riittävät. Minä olen alkanut vahvasti epäillä sitä, tuleeko Naistenklinikasta ikinä terveellistä työpaikkaa. Valitettavasti.

Syksyllä suljettavan Kätilöopiston synnytykset on tarkoitus siirtää Naistenklinikalle ja Espoon sairaalaan. Hus korostaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), etteivät Naistenklinikalta nyt löytyneet vauriot koske synnytyssaleja.

Lue myös:

HUS: Naistenklinikalla ei suuria sisäilmaongelmia – Korjausta vaativissa tiloissa ei ole synnytystoimintaa

Naistenklinikalla kiireellisiä sisäilmaongelmia – Henkilöstö syyttää HUSia tiedon pimittämisestä

Naistenklinikalla tehtaillaan pian lähes 10 000 vauvaa vuodessa – Äideille tarjotaan "synnytyselämysmatkoja" synnytyssalonkeineen, -saleineen ja potilashotelleineen

Lue seuraavaksi