HUS: Naistenklinikalla ei suuria sisäilmaongelmia – Korjausta vaativissa tiloissa ei ole synnytystoimintaa

Klinikan sisäilmaan liittyvissä tutkimuksissa ei ole ilmennyt suuria ongelmia. Vaadittavien korjaustöiden ajoitusta on haluttu aikaistaa.

Naistenklinikka (HUS)
Naistenklinikka Helsingissä.
Yle

Naistenklinikalla sisäilmatutkimusta tehneen Sweco Asiantuntijapalveluiden selvityksen mukaan klinikalla yksittäisten tilojen välipohjissa oli vähäisiä mikrobivaurioita. Pääosin tutkitut ulkoseinät ja välipohjat olivat kuitenkin kuivia.

Sweco ehdottaa toimenpiteiksi välipohja- ja ulkoseinärakenteiden tiivistämistä, joidenkin lattiapinnoitteiden uusimista, tuloilmavirtojen säätämistä ja tasapainottamista sekä avointen mineraalivillaeristeiden pinnoittamista tai poistamista. Myös ilmanvaihtokonetta ollaan uusimassa klinikan A-osalle paikoin riittämättömän ilmanvaihdon takia.

Tutkimuksessa löytyneitä vaurioita ei ole havaittu synnytyssaleissa. Naistenklinikan sisäilmaongelmiin liittyviä korjaustöitä on haluttu aikaistaa Kätilöopiston sairaalasta luopumisen vuoksi, kertoo Hyksin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen.

Naistenklinikan sisäilman laatua ja siihen vaikuttavia tekijöitä on selvitetty vuosina 2015–2017 Naistenklinikan A-osan 2., 3. ja 6. kerroksissa sekä B-osan 3., 5. ja 7. kerroksissa. Sisäilmatutkimuksia jatketaan edelleen A-osan 1. ja 4. kerroksissa.

Klinikan sisäilmaongelmia epäiltiin jo keväällä. Naistenklinikka jää pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi, kun Kätilöopisto suljetaan.

Kätilöopisto joudutaan sulkemaan siellä aiemmin paljastuneiden vakavien sisäilmaongelmien vuoksi.

Lisää aiheesta:

Naistenklinikan sisäilman laadusta tänään lisätietoja

Naistenklinikalla kiireellisiä sisäilmaongelmia – Henkilöstö syyttää HUSia tiedon pimittämisestä