1. yle.fi
  2. Uutiset

Tanskan poliisi odottaa DNA-testin tuloksia huomenna – tämän tiedämme tapauksesta nyt

Lue, mitä tanskalaiskeksijän alukseen nousseen naistoimittajan katoamisesta on tähän mennessä saatu selville.

sukellusveneet

Kööpenhaminan poliisi tiedotti tiistaina, että merestä maanantaina iltapäivällä löydetty ruumis saattaa hyvinkin olla ruotsalaistoimittaja Kim Wallin. Ruumiista oli poliisin mukaan tarkoituksella poistettu pää ja raajat, mutta poliisin löytämän keskivartalon koko sopii Kim Wallin mittoihin.

Varmuus saataneen keskiviikkona, kun DNA-tutkimuksista tulee tietoja.

Kokosimme yhteen sen, mitä tapahtumien kulusta tässä vaiheessa tiedetään.

Torstai 10. elokuuta

Ruotsalainen freelancetoimittaja Kim Wall, 30, nousee UC3 Nautilus -sukellusveneeseen sen omistajan Peter Madsenin kanssa. Wall on kirjoittamassa henkilökuvaa keksijä Madsenista, joka rakensi sukellusveneen joukkorahoituksella.

Wallista tehdään havainto sukellusveneellä Kööpenhaminan edustalla kello 19.30.

Perjantai 11. elokuuta

Toimittaja Wallin miesystävä ottaa yhteyttä viranomaisiin yöllä kello 02.30, koska sukellusvene ei ole palannut lähtölaituriinsa Kööpenhaminassa.

Tanskan poliisi saa kello 03.39 ilmoituksen mahdollisesta merellä tapahtuneesta onnettomuudesta. Aikaisin aamulla Tanskan ja Ruotsin puolustusvoimat aloittavat yhdessä sukellusveneen etsinnät.

Aamupäivällä sukellusveneestä tehdään havainto Køgenlahdella. Keksijä Peter Madseniin saadaan radioyhteys, ja hän sanoo sukellusveneen olevan matkalla takaisin satamaan. Hän kertoo myös kaikkien matkustajien olevan kunnossa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Samoihin aikoihin kalastamassa olleet kaverukset ajavat moottoriveneellä lähelle sukellusvenettä. Madsen ilmestyy veneen torniin, kaverukset kertovat myöhemmin Helsingør Dagblad -lehdelle.

Madsen pyytää veneen ajajaa odottamaan ja sanoo käyvänsä alhaalla korjaamassa jotakin. Se voi olla vaarallista, hän lisää. Minuutin päästä Madsen ilmestyy takaisin torniin ja antaa ymmärtää, ettei korjaus ole onnistunut.

Kello 11 sukellusvene alkaa yhtäkkiä nopeasti upota. Madsen hyppää mereen, ja moottoriveneen ajaja auttaa hänet veneeseen. Toimittaja Kim Wallia ei tässä vaiheessa nähdä.

Kim Wall kuvattuna vuonna 2015.
Kim Wall kuvattuna vuonna 2015.Tom Wall / EPA

Iltapäivällä Tanskan poliisi kertoo lähettävänsä sukeltajia sukellusveneeseen. He eivät onnistu pääsemään veneen sisälle.

Illalla tulee tieto, että poliisi epäilee Madsenia toimittaja Wallin murhasta tai taposta. Madsen kiistää syytökset ja sanoo päästäneensä Wallin Refshaleøenin saaren kohdalla rantaan myöhään torstaina.

Lauantai 12. elokuuta

Tanskan poliisi aloittaa sukellusveneen noston.

Keksijä Madsenia kuullaan oikeudessa suljettujen ovien takana. Madsen vangitaan 24 päiväksi epäiltynä kuolemantuottamuksesta.

Sunnuntai 13. elokuuta

Sukellusvene hinataan Kööpenhaminan pohjoiseen satamaan aamuyöstä. Poliisi kertoo lehdistötilaisuudessa, ettei veneestä ole löytynyt ruumista.

Poliisi pitää sukellusvenettä mahdollisena rikospaikkana ja epäilee Madsenin upottaneen sen tahallaan. Madsen väittää, että sukellusvene upposi painolastitankissa ilmenneen vian takia.

Poliisi jatkaa kadonneen toimittajan etsintää maalla, merellä ja ilmasta.

Helikopteri ja Tanskan armeijan alukset etsivät kadonnutta yksityistä sukellusvenettä lähellä Kööpenhaminan satamaa.
Helikopteri ja Tanskan armeijan alukset etsivät kadonnutta yksityistä sukellusvenettä lähellä Kööpenhaminan satamaa.Bax Lindhardt / Lehtikuva

Keskiviikko 16. elokuuta

Rikosnimikettä muutetaan siten, että Madsenia epäillään kuolemantuottamuksesta erityisen raskauttavissa olosuhteissa.

Torstai 17. elokuuta

Tanskan merivoimien sukeltajat tekevät etsintöjä Køgenlahdella alueella, jossa sukellusvene upposi. Etsinnät eivät tuota tulosta.

Poliisi kertoo etsintöjen keskittyvän nyt kuolleen henkilön löytämiseen.

Maanantai 21. elokuuta

Mysteeri saa odottamattoman käänteen, kun Kööpenhaminan poliisi ilmoittaa Madsenin myöntäneen "haudanneensa" toimittaja Kim Wallin mereen. Madsenin mukaan Wall kuoli sukellusveneessä sattuneessa onnettomuudessa.

Iltapäivällä Kööpenhaminassa pyöräilijä näkee Amagerin saaren luonnonsuojelualueen rannan läheisyyteen ajelehtineen naisen ruumiin, joka on pahasti silpoutunut.

Mediassa löytö yhdistetään kadonneeseen toimittajaan Kim Walliin.

Yksityissukellusvene UC3 Nautilus.
Yksityissukellusvene UC3 Nautilus Kööpenhaminan satamassa 12. elokuuta.Jens Noergaard / EPA

Juttua päivitetty klo 18, Kööpenhaminan poliisin tiedotteen perusteella

Lue seuraavaksi