Tämän tiedämme Turun puukotuksista nyt: Neljä vangittiin, yksi epäilty vapautettiin – Lähteet: Pääepäilty halusi Isisiin

Yksi vangitsemisistunto peruttiin iltapäivällä. Epäilty vapautettiin, sillä vangitsemisedellytyksiä ei keskusrikospoliisin mukaan ollut.

Joukkopuukotus
Vangitsemisoikeudenkäynti turun käräjäoikeudessa.
Neljä epäiltyä vangittiin oikeudenkäynneissä.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Pääepäilty Abderrahman Mechkah vangittiin

Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah vangittiin tänään tiistaina. Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti vangita miehen todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta samassa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Pääepäilty oli mukana oikeuskäsittelyssä videoyhteyden ja tulkin välityksellä sairaalasta. Hän oli peittänyt kasvonsa.

Puukotusten motiivi yhä auki

Pääepäilty Mechkah suostui kommunikoimaan jonkin verran videoyhteyden välityksellä. Pääepäilty on myöntänyt kuolemaan johtaneet teot, mutta hän kiistää murhat. Teon suunnitelmallisuuteen keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Olli Töyräs ei ota kantaa tässä vaiheessa. Myös se on vielä vahvistamatta, pitävätkö pääepäillyn antamat tiedot hänen henkilöllisyydestään paikkansa.

Pääepäillyn lisäksi vangittiin kolme epäiltyä

Vangitsemisoikeudenkäynti jatkui Mechkahin jälkeen muiden epäiltyjen oikeudenkäynneillä. Vuonna 1999 syntynyt marokkolaismies vangittiin yhtä raskain nimikkein kuin pääepäilty. Hänet vangittiin todennäköisin syin epäiltynä, kuten pääepäiltykin.

Kolmannessa oikeudenkäynnissä niin ikään vuonna 1999 syntynyt marokkolaismies vangittiin. Hänet vangittiin syytä epäillä -perusteella. Miehen osalta vangitsemisasiaa käsitellään toistamiseen viimeistään viikon kuluttua.

Viimeisenä käsittelyyn tuli vuonna 1989 syntyneen miehen vangitsemisasia. Mies vangittiin myös syytä epäillä -perusteella, jolloin myös hänen vangitsemistaan käsitellään uudelleen viimeistään viikon kuluttua.

Kaikki kolme pääepäillyn lisäksi vangittua miestä on kiistänyt syytteet.

Lue tästä, mitä Turun puukotukseen liittyvät oikeustermit tarkoittavat.

Yksi vapautettiin

Yksi tiistai-iltapäivän vangitsemisistunto peruttiin, ja pidätetty mies vapautettiin tutkinnanjohtajan päätöksellä. Keskusrikospoliisin mukaan vapautetun miehen osalta vangitsemisen edellytyksiä ei ollut. KRP:n mukaan häntä ei enää ole syytä epäillä rikoksesta.

Oikeustalolla tiukat turvatoimet

Kaikki vangitsemiskäsittelyt pidettiin suljetuin ovin. Käräjäoikeus tiedotti antavansa kaikki vangitsemispäätökset salaisina lopputulosta lukuun ottamatta. Oikeudenkäynnin alkaessa oikeustalolla oli parikymmentä median edustajaa.

Kaksi puukotusten uhria edelleen sairaalassa teholla

Kaksi puukotusten uhria on edelleen Turun yliopistollisessa sairaalassa tehohoidossa. Heidän tilansa on vakaa, mutta kaulan alueen puukotusvammojen takia he tarvitsevat tukea hengitykseen. Heidän tilaansa ja jatkohoidon tarve arvioidaan uudelleen huomenna keskiviikkona

Poliisi etsii yhä etsintäkuulutettua henkilöä

Kansainvälinen etsintäkuulutus yhdestä Turun puukotuksiin mahdollisesti liittyvästä henkilöstä on yhä voimassa. Poliisin mukaan etsintäkuulutettu on oleskellut Suomessa, mutta etsittyä ei ole tavoitettu. Poliisilla on kuitenkin ajatus siitä, missä etsitty saattaisi olla. Etsintäkuulutetun nimeä tai kuvaa ei ole julkaistu. Poliisin mielestä viranomaisverkossa oleva kuulutus riittää.

Mechkahin tunteneet: jyrkkä ja radikaali, valehteli ikänsä ja halusi Isisiin

Pansion vastaanottokeskuksessa Abderrahman Mechkahin tunteneet kuvailevat miestä uhkaavaksi. Hän kehuskeli antaneensa suomalaisviranomaisille väärän nimen ja iän. Ylen lähteet arvioivat, että Mechkah on todellisuudessa yli 20-vuotias.

Vastaanottokeskuksessa huomattiin, että Mechkah oli jyrkkä ja radikaali henkilö. Hänen kuultiin kuuntelevan kännykästään radikaaleja saarnoja. Hän halusi liittyä Isisiin ja kutsui suomalaisia vääräuskoisiksi. Meckahilla oli tapana heitellä tappouhkauksia kiivastuessaan. Ylen lähteet kuvailevat Mechkahia älykkääksi, mutta käytökseltään selvästi muista poikkeavaksi.

Juttua muokattu kello 18.37: Korjattu kohta, jonka mukaan vapautettua henkilöä epäiltäisiin edelleen rikoksesta. KRP:n mukaan häntä ei enää ole syytä epäillä rikoksesta.