Mörskäksi rapistuneen Alvar Aallon Valtiontalon remontti alkaa vihdoin

Alvar Aallon suunnittelema Valtiontalo Jyväskylän keskustassa on ollut tyhjillään viime vuosikymmeneltä saakka. Syynä on se, että rakennus on niin huonossa kunnossa, että sitä ei ole voinut käyttää.

Alvar Aalto
Valtiontalo Kirkkopuistosta katsottuna.
Arvo Vuorela / Yle

Alvar Aallon Valtiontalo Jyväskylän keskustassa on hieman surullinen näky. Se olisi vielä surullisempi, mutta rakennusta ympäröi pressu johon on painettu kuva talon julkisivusta.

Pressu on viritelty paikalleen siksi, että rakennus on niin lähellä hajoamispistettä, että julkisivusta voisi putoilla palasia ohikulkijoiden päälle.

Sisällä on vähintään yhtä rapistunutta. Seinät ovat halkeilleet ja maali hilseilee.

Valtiontalo on päässyt kehnoon kuntoon
Joni Tammela / Yle

Rakennuksen rakenteet ovat vaurioituneet vakavasti, mutta se on suojeltu.

Viimeisten vuosikymmenien aikana talolle on etsitty ostajaa ja remontoijaa. Rakennusyhtiö SRV ehti jo kiinteistön ostaakin, mutta kauppa kaatui oikeudessa.

Valtiontalon kunnostamisen kustannuksista ei kenelläkään ole tarkkaa arviota. Vankka yksimielisyys vallitsee yli 10 miljoonan euron hinnasta, mutta kukaan ei tiedä, miten paljon yli kymmenen mennään.

Porkkanana Valtiontalon ostajalle on ollut viereinen tyhjä tontti rakennusoikeuksineen. Se vetikin Valtiontalolle uuden ostajan, kun SRV ei oikeustaiston jälkeen ollut enää kiinteistöstä kiinnostunut.

Kokonaisuuden ostivat Royal House ja Järvi-Suomen Asunnot.

Ensi viikolla kuokka maahan

Järvi-Suomen Asuntojen toimitusjohtaja Tomi Nieminen kertoo, että talon remontti on vihdoin alkamassa.

– Meillä on siipiosan perustusten korjaamiseen osittainen lupa, ja ne työt alkavat tässä kuussa. Ensi viikolla varmaan kaivetaan perustuksia auki.

Valtiontalon tulevien käyttäjien kanssa käydään parhaillaan neuvotteluja siitä, millaiset tiloista pitäisi tehdä.

– Niiden jälkeen haetaan luvat muihin remontteihin. Ne työt voisivat periaatteessa alkaa jo tämän vuoden puolella, mutta tarkkaa aikataulua ei vielä ole, Nieminen sanoo.

Valtiontalo on valmistunut vuonna 1929 suojeluskunnan tilauksesta, ja sai nimen "Suoja". Rakennus toimi sen alkuvuosina Jyväskylän suojeluskunnan päämajana ja Lotta Svärd -yhdistyksen toiminnan keskuksena.

Suomen valtio osti rakennuksen 1934, ja sen nimi muutettiin Valtiontaloksi.

Valtiontalon signaalitornin portaikko.
Portaikko Valtiontalossa.Matti Myller / Yle