Kannattajakorttien kerääjät ovat sopineet kylille ja toreille ilman kisailua

Kannattajien nimistä kilpailevat presidentinvaaleihin valmistautuvat Sauli Niinistön sekä Paavo Väyrysen kannattajayhdistykset. Lisäksi nimiä kerää perussuomalaiset jättäneiden perustama Sininen tulevaisuus -yhdistys.

vaalikampanjat
Merja Vilmilä on Sauli Niinistön kannatuskorttien keräyksestä vastaavan kannatusyhdistyksen kampanjavastaavana Rovaniemellä.
Merja Vilmilä on Sauli Niinistön kannatuskorttien keräyksestä vastaavan kannatusyhdistyksen kampanjavastaavana Rovaniemellä.Raimo Torikka / Yle

Istuvan presidentin Sauli Niinistön kannattajakorttien keruu on loppusuoralla, koska Sauli Niinistö 2018 -kannattajayhdistys on päättänyt lopettaa nimien keräämisen elokuun lopulla.

Niinistön kannattajien nimiä on kerätty erilaisissa tapahtumissa. Sen lisäksi useilla paikkakunnilla on kiinteät keräyspaikat, joissa kannattajakortin voi käydä allekirjoittamassa. Lapissa nimien kerääminen on sujunut hyvin, kertoo rovaniemeläinen kampanjavastaava Merja Vilmilä.

– Voi sanoa, että valtaosa on jo odottanut tilaisuutta. Kun paikalle tullaan, niin ei siinä hirvittävästi markkinointia tarvitse. Pääasia on, että riittää kyniä. Tämä on poliittisista kampanjoista ja siihen liittyvistä helpoin, missä itse olen koskaan ollut mukana.

Vaadittu 20 000 kannattajan määrä epäilemättä täyttyy keräyskampanjan päättyessä, mutta Merja Vilmilä ei ole pahoillaan, vaikka kannattajakortteja saataisiin koko Suomessa kerättyä vaikka 100 000.

Vilmilän mukaan lopullinen kannattajakorttien määrä saadaan varmistettua syyskuun loppupuolella.

Väyrynen myös mukana nimikisassa

Niinistön lisäksi Paavo Väyryselle on kerätty kannattajakortteja heinäkuusta lähtien, kun Väyrynen ilmoitti aikeistaan asettua itse ehdokkaaksi presidentinvaaleihin.

Väyrysen perustama Kansalaispuolue ei suoraan pysty omaa ehdokasta nimeämään, joten myös Väyryselle joudutaan keräämään lain vaatimat 20 000 kannattajakorttia.

Kansalaispuolue toimii kannattajakorttien keräyksen järjestäjänä ja on hankkinut yhteyshenkilöitä eri puolilta maata.

Kannattajien allekirjoitusten kerääminen ei ehkä ole yhtä helppoa kuin Niinistön kampanjassa, mutta keräyskampanjan yhtenä yhteyshenkilönä toimivan kittiläläisen Akseli Erkkilän mukaan kerääminen on kuitenkin omalla tavallaan helppoa.

– Tietenkin tämä Lappi on siinä mielessä otollinen, että täällähän on paljon Väyrysen äänestäjiä. Lisäksi se helpottaa keräämistä, että ihmiset joko tykkäävät Paavosta tai eivät tykkää. Vastaus tulee nopeasti joten ei kannata edes yrittää, tietysti myös toisinkin päin.

Kumpikaan keräyskampanjan vastaavista ei ole kokenut, että nimistä olisi syntynyt kesän aikana kovin kiihkeää kisaa siitä huolimatta, että henkilön nimi kelpaa oikeusministerille vain yhden presidenttiehdokkaan tukijana.

Paavo Väyrynen aikoo lähteä presidentinvaaleihin kannattajayhdistyksen kautta.
Paavo Väyryselle joudutaan myös keräämään 20 000 kanntattajakorttia.Mikko Stig / Lehtikuva

Sininen tulevaisuus kohun keskeltä nimien keruuseen

Kolmannelle kannattajakorttien kerääjälle eli Sinisen tulevaisuus -yhdistykselle sen sijaan kelpaavat myös Niinistöä tai Väyrystä tukevat henkilöt.

Perussuomalaiset jättäneiden kansanedustajien perustama Sininen tulevaisuus -yhdistys kerää kannattajia, että saa virallistettua asemansa puolueena. Syyskuun loppuun mennessä pitäisi olla kerätty koko Suomessa 5 000 kannattajakorttia.

Perussuomalaisista eronneen, vielä Uusi vaihtoehto -nimeä kantavan ryhmän kansanedustajaksi kesällä noussut Matti Torvinen on parinkymmenen keräysavustajan kanssa saanut oman tavoitteensa täyteen hyvässä sovussa muiden keräyskampanjoiden kanssa. Lähtökohdat huomioon ottaen kannattajia on löytynyt hyvin.

– Ne ihmiset, jotka ovat minulle tulleet puhumaan, ovat 99-prosenttisesti olleet tyytyväisiä minun valintaani. Olemme nyt ylittäneet 500 kannattajakortin määrän ja tavoite on meillä, että pääsisimme sinne 600 kannattajakorttiin ihan näytön vuoksi, sanoo kansanedustaja Matti Torvinen.

Matti Torvinen ottaa vastaan yhden kannattajan allekirjoituksen Rovaniemen kadulla.
Matti Torvinen ottaa vastaan yhden kannattajan allekirjoituksen Rovaniemen kadulla.Raimo Torikka / Yle

Nykyaika ei ole saavuttanut vielä ministeriötä

Kannattajakorttien kerääminen on yhä käsityötä huolimatta siitä, että Suomea pidetään yhtenä teknisen kehityksen kärkimaista. Sähköinen allekirjoitus ja kannattajakortin lähettäminen netin kautta ei ole mahdollista. Vain paperi ja kynällä allekirjoitettu vahvistus kannatuksesta kelpaa.

– Tässä joudutaan toimimaan vaalilain puitteissa, mikä ei ole tullut vielä sille 2010-luvulle, mitä mekin olisimme toivoneet. Yritettiin selvittää sitä, että oltaisiin voitu käyttää sähköistä tunnistautumista mobiilivarmenteiden tai pankkitunnusten avulla, mutta laki vaatii sen alkuperäisen allekirjoituksen ja on jouduttu sen mukaan nyt menemään, kertoo kampanjavastaava Merja Vilmilä.

Kansanedustaja Matti Torvinen on Vilmilän kanssa samoilla linjoilla, mutta toisaalta pitää hyvänä, että tässä tilanteessa vielä on jouduttu nokakkain ihmisten kanssa.

– Eihän tämä nykyaikaa ole, mutta tässä on se positiivinen asia, että Matti Torvinen on saanut avata suunsa yli 500 kertaa ja kertoa mikä hän on ja mikä on hänen politiikkansa.