Soini kiittelee Trumpin sitoutumista Afganistanin operaatioon – Suurlähettilään mukaan maan tilanne on "vaikein sitten vuoden 2001"

Taliban on vallannut alaa Afganistanissa, ja myös pääkaupungin turvallisuustilanne on huonontunut.

Afganistan
Talibanin hallitsemat alueet Afganistanissa.
Yle Uutisgrafiikka

Ulkoministeri Timo Soini (uv.) pitää hyvänä ratkaisuna, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sitoutui viime yön linjapuheessaan jatkamaan Yhdysvaltain joukkojen läsnäoloa Afganistanissa.

– Pyrkimys on tietenkin saada poliittinen ratkaisu, jotta sieltä päästään mahdollisimman pian kotiin, mutta tässä tilanteessa Afganistanin jättäminen ajopuuksi olisi ollut mielestäni paha virhe. Tässä mielessä Yhdysvaltain päätös on mielestäni hyvä, Soini sanoo.

Hänen mukaansa on hyvä merkki, että presidentti Trump ei puhunut aikatauluista tai joukkojen määristä vaan ilmoitti, että Yhdysvallat pysyy Afganistanissa niin kauan kuin tilanne sitä vaatii.

– Afganistan on maailman pahimpia kriisipesäkkeitä. Sen jättäminen oman onnensa nojaan olisi vaarallista ja heijastuisi terrorismina ja pakolaisvirtoina, Soini sanoo.

Suurlähettiläs: "Presidentti kuuntelee sotilaitaan"

Trump vihjasi puheessaan siihen, että Yhdysvaltain joukkoja Afganistanissa vahvistettaisiin, mutta hän ei sanonut, miten paljon.

Ennen presidentiksi nousuaan Trump puhui julkisuudessa siitä, että hänen mielestään sotilaat olisi vedettävä Afganistanista.

Suomen Afganistanin-suurlähettilään Anne Meskasen mielestä on kuitenkin harhaanjohtavaa kuvata, että Yhdysvalloissa olisi nyt tapahtunut jonkinlainen u-käännös.

– Emme me kyllä koskaan ajatelleet, että amerikkalaiset lähtisivät Trumpin myötä tässä tilanteessa, joka on oikeastaan vaikein tilanne, jonka Afganistan on kokenut vuoden 2001 jälkeen, Meskanen sanoo.

– Kyllähän meillä on ollut tiedossa, että presidentti kuuntelee hyvin tarkkaan sotilaitaan. Hän kuuntelee hyvin tarkkaan komentaja Nicholsonia. Ja Nicholsonin mielipide on koko ajan ollut se, että sinne tarvitaan muutama tuhat amerikkalaissotilasta lisää.

Kenraali John Nicholson johtaa Yhdysvaltain Afganistanin-joukkoja sekä Naton johtamaa monikansallista Resolute Support -operaatiota. Sen vahvuudesta suurin osa on amerikkalaissotilaita, joita on Afganistanissa tällä hetkellä noin 8 400. Suomi osallistuu Resolute Support -operaatioon tällä hetkellä noin 30 sotilaan osastolla.

Turvallisuus heikennyt, uudistukset hidastuneet

Suurlähettiläs Meskasen mukaan Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt ja myös poliittisten uudistusten tekeminen on hidastunut.

– Minusta aika paljon kertoo se, kuinka paljon pääkaupungin turvallisuustilanne on heikentynyt ihan tämän kevään aikana. Ensimmäisen kerran se konkreettisesti tuntuu meidän työssämme, hän sanoo.

Liikkuminen Kabulissa on entistäkin rajoitetumpaa ja kasvokkain pidettävät kokoukset ovat vähentyneet, Meskanen kertoo.

– Ja sosiaalinen elämä, se vähä mitä siellä oli, on entistäkin vähäisempää.

Suomalainen avustusjärjestöllle työskennellyt nainen siepattiin Kabulissa toukokuun lopulla. Hänestä julkaistiin viime viikolla sosiaalisessa mediassa video, jossa nainen vetosi Suomen suurlähetystöön.

Kabulissa tehtiin kesäkuun alussa tuhoisin terrori-isku sitten vuoden 2001. Yli 150 ihmistä kuoli iskussa, josta hallitus on syyttänyt Talibaniin kytkeytyvää Haqqani-verkostoa. Isku tapahtui alueella, jossa sijaitsee paljon ulkomaisia edustustoja kuten myös Suomen suurlähetystö.

Taliban vallannut lisää alueita

Yhdysvaltain kongressille tehdyn, keväällä julkaistun raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Afganistanin hallituksen hallinnassa oli helmikuussa 2017 noin 60 prosenttia maasta. Talibanin hallussa oli noin 11 prosenttia, ja lopun hallinta on kiistanalainen.

Vielä tammikuussa 2016 Yhdysvaltain Afganistanin-joukot arvioivat, että hallituksen hallinnassa on 70 prosenttia maasta ja Taliban hallitsi noin kuutta prosenttia.

Myös Isis on tehnyt vuoden sisällä useita shiioihin kohdistuneita iskuja. Läntisessä Heratin kaupungissa noin kolmekymmentä ihmistä kuoli elokuun alussa hyökkäyksessä shiiojen moskeijaan.