Herätys: Auer vaatii lisäkorvauksia, buffetit kyllästyivät mässäilyyn, sää viilenee

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Lounasbuffet ja kyltti, jossa lukee: Otathan vain sen verran mitä jaksat syödä.
Minna Kaipainen / Yle

Anneli Auer vaatii valtiolta miljoonakorvauksia

Syyttömäksi miehensä murhaan todetun Anneli Auerin korvausoikeudenkäynti alkaa keskiviikkona valmisteluistunnolla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Auer vaatii valtiolta oikeusteitse noin kahden ja puolen miljoonan euron lisäkorvauksia.

Anneli Auer saapumassa Porin käräjäoikeuteen 21. elokuuta 2013.
Anneli Auer saapumassa Porin käräjäoikeuteen 21. elokuuta 2013.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Valtiokonttori maksoi viime syyskuussa Auerille noin 545 000 euron korvaukset. Hän istui ratkaisun mukaan syyttömänä vankilassa 611 vuorokautta. Valtiokonttori myönsi hänelle jokaiselta päivältä ennätyksellisen 800 euron kärsimyskorvauksen.

SDP:n kansanedustajat kesäkokoukseen Kymenlaaksoon

Tiedustelulain kiirehtiminen noussee esiin, kun SDP:n eduskuntaryhmä kokoontuu keskiviikkona Kouvolaan. Useat kärkipoliitikot ovat vedonneet

Serveri.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Turun puukotusten jälkeen, että tiedustelulait hyväksyttäisiin nopeasti. SDP:n kannalla on merkitystä, sillä suurin oppositiopuolue pystyy 35 kansanedustajallaan yksin estämään perustuslain muutosta vaativien tiedustelulakien nopean etenemisen.

Buffet-ravintolat kyllästyivät liian ahneisiin asiakkaisiin – yksinkertainen kyltti tepsi heti

Ravintoloissa on ryhdytty ohjeistamaan buffet-asiakkaita täyttämään lautasiaan kohtuudella. Esimerkiksi S-ryhmän ravintoloissa on havaittu, että asiakkaiden jättämien ruuantähteiden määrä on lisääntynyt viime vuosina. Kylttien avulla ruuantähteiden määrää on saatu vähennettyä jopa viidenneksellä.

Luonto-, taide-, tai tiedepäiväkotiin? Päiväkodit vetoavat nyt eri teemoilla

Yksityisten päiväkotien määrä kasvaa koko ajan Suomessa ja viime vuosina kasvu on ollut erityisen ripeää. Päiväkodit pyrkivät erottautumaan erilaisilla teemoilla. Tarjolla on esimerkiksi liikunta-, luonto-, taide-, musiikki- ja tiedepäiväkoteja. Tutkimustieto teemapäiväkotien merkityksestä lasten oppimiselle ja kehitykselle on kuitenkin vielä vähäistä.

Tiedepäiväkodin lasten projekti.
Keväällä tiedepäiväkoti Oivalluksen lapset kasvattivat avaruudessa käyneitä retiisin siemeniä. Sirpa Remes

Onko keski-ikä ihmisen parasta aikaa?

Keski-iän määrittely on vaikeaa. Suomalaisten elinikäennusteen mukaan keskellä elämää ollaan neljänkymmenen ikävuoden paikkeilla, ja näille

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

tienoille myös keski-ikäistyminen yleisesti mielletään. Yleistynyt ajatus keski-iän kriisistä on tutkijan mukaan ymmärretty väärin.

Sää viilenee hiljalleen koko maassa

Päivällä maan itäosassa ja Lapissa tulee sadekuuroja. Muualla on pääosin poutaa. Lämpötila jää pohjoisessa 10 asteen vaiheille ja maan keskiosassa 15 asteen tuntumaan. Illalla voi sataa Itä-Suomessa. Lue lisää säästä: yle.fi/saa