Breitbart News haukkuu rajusti Trumpia

Presidentti Trumpin uusi linjaus Afganistanin sodasta näyttää suututtaneen hänen oikeistolaiset kannattajansa.

Ulkomaat
Donald Trump ja Steve Bannon
Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päästrategina toiminut Stephen Bannon on palannut työhönsä Breitbart News -uutissivuston johtajaksi. Trump erotti Bannonin perjantaina.

Bannonin palattua Breitbartiin uutissivusto on välittömästi täyttynyt lukuisista presidentti Trumpia arvostelevista kirjoituksista.

Äärikonservatiivinen Breitbart News (siirryt toiseen palveluun) on ollut Trumpin tärkeimpiä tukijoita Yhdysvaltain tiedotusvälineiden joukossa. Vaihtoehtomediaksi kuvattu Breitbart on myötäillyt Trumpin kansallismielisiä mielipiteitä ja arvostellut rajusti hänen vastustajiaan. Breitbartilla oli myös merkittävä osuus Trumpin vaalivoiton taustalla.

Kriittisten kirjoitusten aihe on varsinkin Trumpin eilen maanantai-iltana pitämä puhe, jossa hän linjasi Afganistanin-politiikkaansa. Trump kertoi, että hän on muuttanut kantaansa Afganistanin suhteen. Hän ei aio vetää Yhdysvaltain joukkoja pois sieltä, vaan aikoo lähettää sinne lisää sotilaita.

Breitbartin mukaan puhe oli suuri pettymys Trumpin kannattajille, jotka olivat luottaneet hänen vaalilupaukseensa vetää pois Yhdysvaltain sotilaat maailman kriisipesäkkeistä. Trumpin sanottiin langenneen edeltäjänsä, USA:n oikeiston vihaaman Barack Obaman retoriikkaan.

Pisimmälle Breitbart Newsin Trump-kritiikki menee otsikossa, jossa Trumpin turvallisuuspoliittista neuvonantajaa, kenraali McMasteria kutsutaan presidentiksi. The Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun) pohtii, että Bannon on halunnut ilkeästi loukata Trumpin ylpeyttä vihjaamalla, ettei tämä olekaan itse asiassa maansa johtaja.

Breitbartin aloittama Trumpin kritisointi hämmästyttää Yhdysvalloissa, sillä lähtiessään Valkoisesta talosta Bannon ei vaikuttanut katkeralta ja vakuutti "jatkavansa sotaa Trumpin puolesta".