1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Trump kieltäytyy antamasta hiiliteollisuudelle erityisasemaa Yhdysvalloissa

Aikaisempien lupausten pyörtäminen lyö kiilan kivihiiliteollisuuden ja presidentin väliin.

kivihiili
Donald Trump
Presidentti Donald Trump on vastoin aikaisempia lupauksiaan kieltäytynyt antamasta maan kivihiiliteollisuudelle erityisasemaa maan energiantuotannoss.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin hallinto on kieltänyt suojaamasta maan kivihiilivoimaloiden toimintaa maan energialainsäädäntöön kirjatulla poikkeuslailla.

Kivihiiliteollisuuden edustajien mukaan maan energiaviranomaiset ovat tähän asti harkinneet kivihiilivoimaloiden tukemista niiden painiessa ympäristölainsäädännön ja markkinoiden vaatimusten paineessa.

Tuen kieltäminen on osoitus säröistä kannattavuusongelmien kanssa kamppaileven kivihiiliteollisuuden ja presidentti Trumpin väleissä.

Ennen nyt tehtyä päätöstä presidentti Trump on puhunut voimakkaasti kivihiiliteollisuuden toimintaedellytysten turvaamisesta.

Päätös pyörtää kaikki Trumpin aikaisemmin käyttämät puheenvuorot. Joidenkin arvioiden mukaan päätös kertoo ennen kaikkea Trumpin hallinnon toimintatavoista. Voimakkaat lausunnot julkisesti tai yksityisesti eivät välttämättä johda sanoista tekoihin.

Lainsäädäntö sallii väliaikaiset muutokset

Yhdysvaltojen kansallinen energialainsäädäntö sallii energiasta vastaavien viranomaisten puuttua väliaikaisesti maan energiantuotantoon hätätilanteissa kuten luonnonkatastrofeissa tai sodan syttyessä. Lailla voidaan myös vapauttaa energiayhtiöt erilaisesta niitä velvottavasta ympäristölainsäädännöstä.

Lakia on Yhdysvalloissa käytetty harvoin. Ennen Trumpin presidenttikautta lakia on käytetty esimerkiksi Kalifornian energiakriisin aikana vuonna 2 000 tai hurrikaani Katrinan jälkimainingeissa vuonna 2005. Trumpin hallinto on käyttänyt lakia hyväkseen jo kaksi kertaa seitsemän kuukautta kestäneen kautensa aikana.

Lähde: AP

Lue seuraavaksi