Trump haukkui amerikkalaisen valtamedian hänen puheidensa vääristelystä

Presidentti Donald Trump on ensimmäisellä kiertueella väkivaltaiiksi muuttuneiden Charlottesvillen mielenosoitusten jälkeen. Hänen kannattajiensa ja vastustajiensa välille puhkesi kahakoita.

Presidentti Trump lähdössä Valkoisesta talosta kiertueelle Arizonaan ja Nevadaan. Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on lähtenyt ensimmäiselle kiertueelle sen jälkeen, kun Charlottesvillessä Virginiassa olleet äärioikeiston mielenosoitukset muuttuivat reilu viikko sitten väkivaltaisiksi katutappeluiksi. Yksi vastaprotestoija kuoli valkoisen vallan kannattajan ajaessa autolla hänen päälleen.

Trump puhui tuhansille kannattajilleen Phoenixissa Arizonassa. Hän puolusteli voimakkaasti aiempia puheitaan, jotka hän piti väkivaltaisiksi muuttuneisen Charlottesvillen mielenosoitusten jälkeen.

Trumpin puheita on arvosteltu siitä, että niissä ei selkeästi tuomittu valkoisen ylivallan kannattajia.

Phoenixissa Trump kävi läpi kolmen aiemman puheensa sanomaa ja sanoi tuominneensa "monia osapuolia".

– Tuomitsen voimakkaasti niin uusnatsit, valkoisen ylivallan kannattajat kuin KKK:nkin, hän sanoi. KKK viittaa valkoisen rodun ylivaltaa puolustavaan poliittiseen liikkeeseen Ku Klux Klaniin.

Trump puhui yhtenäisyyden puolesta

Phoenixissa Trump vetosi amerikkalaisten yhtenäisyyden puolesta ja arvosteli samalla voimakkaasti yhdysvaltalaista valtamediaa hänen puheidensa väärästä tulkinnasta.

– Se mitä tapahtui Charlottesvillessa iski suoraan Amerikan ytimeen ja tänään tämä areena tuomitsee tänään yhtenäisenä kaikki roistot, jotka syyllistyivät vihaan ja väkivaltaan, Trump sanoi.

Trump sanoi, että  amerikkalainen valtamedia on leimannut hänet rasistiksi, mitä hän ei omien sanojensa mukaan ole.

Poukkoilevassa puheessa Trump haukkui useaan kertaan amerikkalaista valtamediaa mainiten nimeltä New York Timesin, Washington Postin ja uutiskanava CNN:n. Sen sijaan Hän kehui konservatiivista Fox News -uutiskanavaa. Trumpin mukaan Fox News on kohdellut häntä reilusti.

Poliisi käytti pippurisumutetta protestoijia vastaan

Phoenixissa Trumpin esiintymispaikan ulkopuolella puhkesi myös kahakoita hänen kannattajiensa ja vastustajiensa välille.

Mielenosoittajat heittelivät poliisi ainakin pulloilla ja kivillä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisi käytti kyynelkaasua Turmpin vastustajia vastaan.

Muuri rakennetaan, Naftasta ehkä lähdetään, Turmp sanoi

Puheessa Trump kommentoi myös muun muassa Meksikon ja Yhdysvaltojen välille kaavailtua muuria ja Pohjois-Amerikan vapaakauppa-aluetta Naftaa.

Trump sanoi pitävänsä yhä kiinni muurista ja vaati siihen valtion rahoitusta.

– Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas, hän sanoi.

Presidentti sanoi uskovansa, että Yhdysvallat "todennäköisesti" eroaa vapaakauppasopimus Naftasta. Hän valitti, että Yhdysvaltoja yritetään käyttää hyväksi.

Yhdysvallat, Meksiko ja Kanada aloittivat viime viikolla viralliset neuvottelut 23 vuotta vanhan sopimuksen uusimiseksi.

Lähteet: AP, Reuters