1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suojelupoliisi (Supo)

Supon Pelttari: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet nopeammin pois maasta palautuskeskuksilla

Suojelupoliisin johtaja haluaa lisäksi käyttöön uuden tiedustelulain ja nopeuttaa turvapaikkapäätösten oikeuskäsittelyä.

Antti Pelttari.
Millä tavalla valmistelussa oleva tiedustelulaki parantaisi terrorismiin varautumista? Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoo, millaisia tietoja suojelupoliisi on saanut Turun iskun pääepäillyistä.

Hallitus pohtii uusia keinoja tehostaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakolaisten käännyttämistä maasta. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kannattaa nopeampia keinoja, kuten palautuskeskuksia.

– Todennäköisesti turvallisuustilanne paranisi, jos lainvoimaisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksia tehostetaan, Pelttari sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Poliisi on aikaisemmin suhtautunut nuivasti keskusten perustamiseen.

Supon päällikkö pitää valitettavana, että he eivät huomanneet Turun puukottajasta tullutta vihjettä hänen radikalisoitumisesta. Vihje oli Pelttarin mukaan hyvin yleisellä tasolla, eikä kaikkiin vastaavanlaisiin yksittäisiin vihjeisiin ennätetä puuttua.

Saksan poliisilla oli tietoja marokkolaisesta Abderrahman Mechkahista jo ennen Suomeen tuloa. Pelttarin mukaan he tekevät paljon yhteistyötä muiden maiden poliisien kanssa, mutta tässä tapauksessa tietoja ei ole saatu kuin vasta jälkikäteen.

Hän on jäänyt Saksassa kiinni niin sanotusta tavallisesta rikollisuudesta, eikä hän ole ollut turvapaikanhakija. Asia on tullut nyt jälkikäteen esille, kun olemme lähettäneet tietopyyntöjä.

Antti Pelttari

– Hän on jäänyt Saksassa kiinni niin sanotusta tavallisesta rikollisuudesta, eikä hän ole ollut turvapaikanhakija. Asia on tullut nyt jälkikäteen esille, kun olemme lähettäneet tietopyyntöjä.

Pelttarin mukaan EU-maiden poliiseilla ei ole olemassa järjestelmää, jolla voidaan vaihtaa tietoja tavanomaisesta rikollisuudesta.

Pelttarin mukaan on ennenaikaista arvioida sitä kuinka hyvin esillä oleva tiedustelulainsäädännön uudistaminen olisi estänyt Turun puukotuksia. Uudistus on Pelttarin mukaan välttämätön, jotta muun muassa terrorismitiedustelu toimisi joustavammin ja nopeammin.