"Saamelaisveri" ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi

Elokuvassa poroja paimentava 14-vuotias Elle Marja alkaa sisäoppilaitoksessa kokeneensa rasismin ja rotubiologisten kokeiden vuoksi unelmoida toisenlaisesta elämästä.

Yle Saame
Lene Cecilia Sparrok (Elle-Marja) ja Mia Sparrok (Njenna)
Lene Cecilia Sparrok (vas.) näyttelee pääosaa (Elle Marja) Sameblod-elokuvassa. Kuvassa myös Mia Sparrok (Njenna). Amanda Kernell/Oskar Östergren

Saamelainen Sameblod-elokuva (suom. Saamelaisveri) on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon kansalliset palkintolautakunnat ovat asettaneet ehdolle viisi elokuvaa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Amanda Kernellin Sameblodin (Ruotsi) lisäksi ehdolla ovat Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu (Suomi), Iezar Aliun Fluefangeren (Norja), Guðmundur Arnar Guðmundssonin Hjartasteinn (Islanti) ja Christian Tafdrupin Forældre (Tanska).

Neuvosto kuvaa Sameblodia tärkeäksi keskustelunavaukseksi.

– Rohkea kertomus, joka herättää keskustelua Ruotsin historian torjutusta ja unohdetusta vaiheesta, ja joka on samalla mitä ajankohtaisin pohtiessaan alkuperää sekä luokka- ja kulttuurihyppyjä.

Pohjoismaiden neuvoston palkintojen saajat selviävät palkintojenjakotilaisuudessa, joka järjestetään Finlandia-talossa Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä 1. marraskuuta.

sami blood, sameblod, sámevarra
Sameblod - Sami Blood Facebook

Kertoo 1930-luvun rasismista ja rotubiologisista kokeista

Sameblod kertoo nuoresta saamelaistytöstä, joka päättää luopua omasta identiteetistään.

Poroja paimentava 14-vuotias Elle Marja joutuu kärsimään sisäoppilaitoksessa 1930-luvun rasismista ja rotubiologisista kokeista ja alkaa unelmoida toisenlaisesta elämästä. Saavuttaakseen sen hänen on muututtava toiseksi ja katkaistava kaikki siteet perheeseensä ja kulttuuriinsa.

Sameblod
Sameblod

Sameblod on Amanda Kernellin ensimmäinen pitkä fiktio. Se tuli maailmanensi-iltaan vuoden 2016 Venice Days -elokuvajuhlilla, missä se sai parhaan eurooppalaisen elokuvan Europa Cinemas Label -palkinnon sekä Fedeora-palkinnon parhaasta pitkästä esikoisohjauksesta.

Sittemmin Sameblod on nähty yli 20 kansainvälisen festivaalin ohjelmistossa ja se on kerännyt useita muitakin tunnustuksia, muun muassa Tokion elokuvajuhlien juryn erikoispalkinnon, parhaan naispääosan palkinnon (Lene Cecilia Sparrok) sekä Göteborgin vuoden 2017 elokuvajuhlien parhaan pohjoismaisen pitkän elokuvan Dragon-palkinnon ja parhaan kuvauksen Sven Nykvist -palkinnon (Sophia Olsson).

Suomen elokuvateattereihin Sameblod saapuu syksyllä.