Maailmanlaajuinen suolistobakteeritutkimus saapuu Suomeen: Näytteet saamelaisilta, helsinkiläisiltä ja kainuulaisilta

Tutkimukseen haetaan 18–50-vuotiaita perusterveitä henkilöitä. Heiltä kerätään virtsa-, sylki- sekä ulostenäytteet.

suolistobakteerit
Tutkija pipetoi.
Toni Pitkänen / Yle

Kansainvälinen WeAreMicrobiome-projekti hakee saamelaisia, helsinkiläisiä ja kainuulaisia osallistumaan suolistobakteeritutkimukseen.

Tutkimus selvittää, kuinka terveiden aikuisten suolistobakteerit eroavat eri puolilla maailmaa eri ihmisryhmissä, joilla on erilaiset elämäntavat ja geneettinen perimä.

– Tietoa on tärkeä kerätä ennen kuin suolistomikrobistomme lajikirjo katoaa lopullisesti länsimaisen elintavan leviämisen myötä, kertoo projektin Suomen koordinaattori Pinja Kettunen Helsingin yliopistosta.

Vertailevan tutkimuksen lisäksi projekti kerää ulostenäytteistä löytyviä mikrobilajeja, jotka tallennetaan "siemenpankkiin" koko mikrobirikkauden säilömisen vuoksi.

– Tallennamme keräämämme mikrobiston "siemenpankkiin", sillä länsimaisen ruokavalion ja elämäntapojen globaali yleistyminen on johtanut huoleen tiettyjen ihmiselle hyödyllisten mikrobilajien häviämisestä, Kettunen jatkaa.

Kaupungeista sademetsiin

Maailmanlaajuiseen tutkimukseen osallistuu ihmisiä kaikilta mantereilta aina kaupunkien asukkaista sademetsien heimoihin. Suomessa virtsa-, sylki- sekä ulostenäytteitä kerätään syntyperäisiltä, Helsingissä ja Kainuussa asuvilta suomalaisilta sekä syntyperäisiltä, Lapissa asuvilta saamelaisilta.

Tutkimukseen voivat osallistua 18–50-vuotiaat perusterveet ihmiset. Henkilöllä, joka osallistuu tutkimukseen, ei saa olla lääkitystä hankalaan tai krooniseen sairauteen, hän ei saa olla käyttänyt antibiootteja kuuteen kuukauteen, hän ei saa olla raskaana tai imettää eikä hän saa olla sairastanut hankalaa tai kroonista tautia kuten diabetesta, syöpää, astmaa tai tulehduksellista suolistosairautta. Hänellä ei myöskään saa olla suolistosairauden oireita.

Lisätietoa tutkimuksesta sekä siihen osallistumisesta voi lukea osoitteesta wearemicrobiome.wordpress.com (siirryt toiseen palveluun).

Korjattu 24.8.2017 klo 9:17: Henkilö ei saa olla käyttänyt antibiootteja kuuteen kuukauteen (ei kuuteen vuoteen).